Bağdat-Erbil hattında İsrail’le normalleşme krizi: Aşiret liderlerine tutuklama emri

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkenti Erbil'de düzenlenen "İsrail'le normalleşme" konferansı merkezi hükümetle yeni gerilime neden oldu. New York merkezli Barış İletişimi Merkezi'nin organize ettiği ve farklı aşiret gruplarının katıldığı konferansta Bağdat yönetimine Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn gibi İsrail'le normalleşme sürecine girmesi için çağrıda bulunuldu.

TOPLANTIYA KATILANLAR İÇİN TUTUKLAMA KARARI

Bağdat'taki merkezi hükümet ise toplantıyı "yasadışı" olarak niteleyerek reddettiğini açıkladı. Hükümetten yapılan açıklamada, "Normalleşme fikrinin ortaya atılması yasal, anayasal ve siyasi olarak kabul edilemez. Irak hükümeti, Filistin davasına, Filistin halkının haklarının savunulması, Filistin devletinin başkentinin Kudüs olması ve siyonist saldırıların son bulması gerektiği konusundaki Irak’ın tarihi ve değişmez tavrını daha önceleri ifade etmiştir"denildi. Irak Cumhurbaşkanlığı da ayrı bir açıklama yaparak toplantıyı kabul etmediğini, Bağdat'ın Filistin davasına bağlı olup İsrail'le normalleşmeyi kategorik olarak reddettiğini duyurdu. Irak Yüksek Yargı Konseyi ise konferansa katılanlar hakkında tutuklama kararı verdi. IKBY yönetimi ise toplantının bilgi ve onaylarının dışında düzenlendiğini açıkladı. Açıklamada, "Konferans, IKBY'nin bakış açısını ve politikalarını yansıtmamaktadır. IKBY, bu toplantının nasıl düzenlendiğinin takipçisi olmak için gerekli önlemleri alacaktır" denildi.

***

İsrail ordusu Filistinlileri katletti

İsrail ordusunun işgal altındaki Filistin topraklarında önceki gün düzenlediği baskınlarda beş Filistinli katledildi. Filistin Sağlık Bakanlığı, Cenin kentinde iki, Kudüs’ün kuzeyinde de üç Filistinlinin ordu operasyonunda öldürüldüğünü açıkladı. İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Hamas güçlerinin saldırı hazırlığında olduğu gerekçesiyle bölgede operasyon yapıldığını ileri sürdü. İsrail ordusu ise öldürülen dört kişinin Hamas üyesi olduğunu savundu.