Bağımsız bir İskoçya’da yaşayan ilk nesil biz olacağız
İskoçya Başbakanı Sturgeon

Dış Haberler

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, liman kenti Aberdeen’de düzenlenen parti kongresinde yaptığı konuşmasında “bağımsızlık nesli” olduklarını söyledi. Aynı zamanda İskoç Ulusal Partisi’nin (SNP) lideri de olan Sturgeon, bağımsızlığın İskoçya için zaruri olduğunu dile getirdi. “İçten bir şekilde inanıyorum ki, modern dünyada bağımsız bir İskoçya’da yaşayan ilk kişiler biz olacağız” diyen Sturgeon, hızla artan enflasyon ve geçim krizi yüzünden Birleşik Krallık’tan ayrılmalarının ekonomik açıdan daha yararlı olacağını belirtti.

Londra’daki hükümeti hedef alan İskoçyalı siyasetçi, bağımsızlığın ekonomi için “mucizevi bir çare” sunmadığını, ancak “Westminster’ın kontrolü ve kötü yönetiminden kaçmak için” gerekli olduğunu belirtti.Sturgeon, bağımsızlığın AB’ye yeniden üye olmak için gerekli olduğunu da tekrarladı.

İngiltere’nin en üst yargı otoritesi olan Yüksek Mahkeme, İskoçya’da bağımsızlık referandumunun düzenlenip düzenlenemeyeceğine dair kararını vereceği davanın ilk oturumuna bu hafta başlıyor.

Sturgeon, mahkemenin İskoçya parlamentosu lehine karar vermesi halinde bağımsızlık referandumunun 19 Ekim 2023’te düzenleneceğini açıkladı. İskoç Ulusal Partisi, 18 Eylül 2014’te yapılan referandumda İskoçlar yüzde 55’le bağımsızlığı reddetmiş olsalar da Brexit’in durumu değiştirdiğini ve yeni bir referanduma ihtiyaç olduğunu savunuyor.