69’uncu Berlin Film Festivali’ne damgasını vuran konulardan biri Netflix tartışmaları oldu. Tartışmaların odağında ise Altın Ayı için yarışan İspanyol yönetmen Isabel Coixet’in Netflix yapımı “Elisa ve Marcela” adlı filmi vardı. Netflix, festival sonrasında filmi en azından İspanya’da gösterime sokacağına dair güvence verdiği için festivale kabul edilmişti.  DW Türkçe’de yer alan habere göre Almanya’daki bağımsız sinema […]

Bağımsız sinema salonları Netflix’e tepkili

69’uncu Berlin Film Festivali’ne damgasını vuran konulardan biri Netflix tartışmaları oldu. Tartışmaların odağında ise Altın Ayı için yarışan İspanyol yönetmen Isabel Coixet’in Netflix yapımı “Elisa ve Marcela” adlı filmi vardı. Netflix, festival sonrasında filmi en azından İspanya’da gösterime sokacağına dair güvence verdiği için festivale kabul edilmişti. 

DW Türkçe’de yer alan habere göre Almanya’daki bağımsız sinema salonları filmin Almanya’da vizyona girmeyecek olmasına tepki gösterdi. 180 sinema salonu sahibi, Festival Direktörü Dieter Kosslick ile Kültürden Sorumlu Devlet Bakanı Monika Grütters’e yazdığı açık mektupta, Netflix’in “büyük festivalleri ve film ödüllerini tanıtım platformu” gibi kullandığını savunarak, filmin “yarışma dışı gösterilmesini” talep etti. Festival yönetimi bu talebi kabul etmedi, ancak Berlinale öncesinde başlayan tartışmalar alevlendi.

Netflix tartışmaları Cannes’da başladı

Sinema salonlarının Netflix’i kendilerine rakip görmesi ile başlayan bu tartışma yeni değil. 2017’deki Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan Boon Joon-ho’nun “Okja” ile Noah Baumbach’ın “Meyerowitz Hikayeleri”nin festival sonrasında vizyona girmemesi tepki toplamıştı. Bunun üzerine Cannes ile Netflix arasında yaşanan gerginlik, Netflix’in 2018’de filmlerini Cannes’dan çekmesi ile sonuçlanmıştı. Netflix’in Cannes’dan çektiği filmler Venedik Film Festivali’ne kabul edilmiş ve yönetmenliğini Alfonso Cuaron’ın  yaptığı “Roma” Altın Aslan’ın sahibi olmuştu. 2018’in en dikkat çekim yapımlarından biri olan “Roma” bu yıl Oscar Ödüllerinin de favorileri arasında gösteriliyor.