100’üncü yıl nedeniyle siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri açıklama yaptı. CHP Genel Başkanı Veli Ağbaba, “Bugünün Mustafa Kemalleri olan yeni neslin zihninden 19 Mayıs ruhunu silmeye çalışanların asla başarılı olamayacak” dedi ve ekledi: “Mustafa Kemal dün olduğu gibi bugün de yolumuzu aydınlatmaktadır. Türkiye’de yaşayan her fert, her zamankinden daha çok Cumhuriyet’e ve onun kazanımlarına […]

Bağımsızlık ruhu silinemez

100’üncü yıl nedeniyle siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri açıklama yaptı. CHP Genel Başkanı Veli Ağbaba, “Bugünün Mustafa Kemalleri olan yeni neslin zihninden 19 Mayıs ruhunu silmeye çalışanların asla başarılı olamayacak” dedi ve ekledi: “Mustafa Kemal dün olduğu gibi bugün de yolumuzu aydınlatmaktadır. Türkiye’de yaşayan her fert, her zamankinden daha çok Cumhuriyet’e ve onun kazanımlarına sahip çıkıp, inadına demokrasi, insan hakları ve özgürlükleri savunacaktır. Bu ülkenin gençleri üstlendikleri sorumluluk ile ülkenin aydınlık yarınlarının gerçek mimarları olacaklardır.”

‘Bayram değil, gelecek korkusu ve baskı ortamı’

Türkiye Barolar Birliği’nden “İlk adımın 100’üncü yılında, ilk günkü coşkuyla” ifadesinin yer aldığı açıklama yapılırken, KESK’ten yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “Gençliğin sorunları genel sorunlarımızdan ve ülkemizin içinde bulunduğu ağır baskı ortamından bağımsız değildir. Gençlerimiz; bu yılki 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramına genç işsizliğin yüzde 26,1’e yükseldiği, yani her 4 gençten 1’inin; her 3 genç kadından 1’nin işsiz olduğu, ömürlerin İŞKUR’dan gelecek yanıtı beklemekle tüketildiği, Kasım 2018 itibariyle örgün eğitime devam ederken tutuklanan öğrenci sayısının bin 848 ve binlerce gencin cezaevlerinde, binlercesinin de denetimli serbestlikle dışarıda olduğu ağır bir ortamda karşılıyor.

19 Mayıs, ülkenin emperyalist işgale karşı kurtuluşu için halkların birlikte verdiği mücadelenin başlangıcı olması açısından önemlidir. Halklarımız iktidardaki işbirlikçi ve teslimiyetçi anlayışın aksine emperyalist işgale karşı büyük bedeller ödeyerek birlikte mücadele etmiş, nihayetinde de işgali sonlandırmıştır.”