Mülteci krizi siyasetin gündeminden düşmüyor. Erdoğan, “Sığınmacıları katillerin kucağına atmayacağız” derken MHP Lideri Bahçeli ise iktidara, Şam yönetiminin af planını değerlendirmesi çağrısında bulundu.

Bahçeli de Şam’a işaret etti

Haber Merkezi

Siyasetin ana gündem maddelerinden biri haline gelen sığınmacı krizi günden güne büyürken iktidar cephesinde farklı söylemler ortaya çıktı. Mültecilere ilişkin önceki gün değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, “Biz asla kapımız açık onlara, ev sahipliğimizi yapmaya devam edeceğiz ve onları katillerin eline, kucağına atmayacağız” derken dün partisinin grup toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çıkışı dikkat çekti.

Suriye’de çıkarılan affı destekleyen Bahçeli, affın iktidar tarafından değerlendirilmesi çağrısında bulundu. Suriye Devlet Başkanı'nın ilan ettiği genel af kararının mühim ve geri dönüşleri kolaylaştırıcı bir gelişme olduğunu söyleyen Bahçeli, “Hükümetin uygulayacağı her politikayı destekleyeceğimiz bilinmelidir. Hiçbir masumu elinde hançerle bekleyen cellatlara teslim edemeyiz, böylesi vahşete ortak olamayız. Bize göre briket evlerin yapımı değerli bir adımdır" ifadelerini kullandı. Bahçeli “Sığınmacı sorunu Türkiye'nin uzun yıllar taşıyabileceği, hazmedebileceği ve tahammül edeceği bir sorun olmaktan tamamen çıkmıştır” diye konuştu.

BÖLGELERİNE GÖNDERECEĞİZ

Öte yandan partisinin grup toplantısında konuşan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da gündeminde sığınmacılar yer aldı. Erdoğan’a, “Bu memleketin mahallelerini kaça sattın arkadaş?” diye soran Kılıçdaroğlu, “Avrupalılar rahat etsin diye bu ülkeye terörü getirdin. Avrupalılar rahat etsin diye sığınmacılara gettolar oluşturdun. Avrupalılar rahat etsin diye dokularıyla oynadın. Çık bunun hesabını ver!” dedi.

Sığınmacı meselesine ilişkin alacakları tutumu anlatan Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Şunu yapacağız; İran’dan gelenleri doğru İran’a göndereceğiz, onda sorun yok. Ama Suriyeli sığınmacıları, kendi bölgelerine göndereceğiz, yolunu köprüsünü yapıp; tabii parasını da onlar verecekler. Avrupalılar verecekler. Kendi ülkelerinde huzur içinde yaşamak istiyorsan Orta Doğu’ya yönünü döndüreceksin. Yollar, okullar yapılacak, can güvenliği sağlanacak. BM gerekirse devreye girecek. Ve bunu biz yapacağız.”

MUHALEFET DE OYUNUN PARÇASI

Suriyeli sığınmacılar üzerinde devam eden tartışmalara değinen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise hem iktidara hem de muhalefete tepki gösterdi. Sancar, "Bu büyük insani ve siyasi meseleyi öteki düşmanlığını körükleyen biçimde günlük siyaset için araçsallaştıran sadece iktidar değil, diğer muhalefet partileri de veya kendilerine muhalefet partileri diyen çevreler de aynı oyunun parçası durumunda" dedi. Sancar, şunları söyledi: "Bu büyük insani ve siyasi meseleyi öteki düşmanlığını körükleyen biçimde günlük siyaset için araçsallaştıran sadece iktidar değil, diğer muhalefet partileri de, veya kendilerine muhalefet partileri diyen çevreler de aynı oyunun parçası durumunda."