Bahçelievler Katliamı’nın katilleri cezasız kaldı

Haber Merkezi

Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi 7 genç, 8 Ekim 1978'de aralarında Abdullah Çatlı ve Haluk Kırcı’nın da bulunduğu faşist grup tarafından Ankara’nın Bahçelievler semtinde katledildi.

ODTÜ Elektrik Bölümü öğrencisi Serdar Alten, Ankara Devlet Mimarlık Akademisi öğrencisi Hürcan Gürses, Ankara İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi Gazetecilik Bölümü öğrencisi Efraim Ezgin, Hacettepe Üniversitesi İstatistik bölümü öğrencisi Latif Can, Faruk Erzan, Salih Gevence ve Osman Nuri Uzunlar'ın ölümünün üzerinden 44 yıl geçti.

Duran Demirkan'ın yakalanmasının ardından başlayan dava sürecinde faşistlerin elebaşı Abdullah Çatlı, hiç yakalanamadı ve daha sonra Susurluk kazasında öldü. Kontrgerilla örgütlenmesinde sayısız cinayeti gerçekleştiren Haluk Kırcı ise 1988'de idama mahkûm edildi ancak 'yanlışlıkla' 1991'de Bursa Cezaevi'nden şartlı olarak tahliye edildi. 1999'da 'Susurluk çetesine üye olmak' suçundan 4 yıl hapis cezası aldı. Kırcı bu süreçte de 2 kez ‘yanlışlıkla’ tahliye edildikten sonra en son 2005 yılında Kartal Cezaevi’ne girdi, 28 Mayıs 2010'da salıverildi.

3. Yargı Paketi görüşmelerinde AKP ile MHP anlaşarak, gece vakti sergilenen ince bir oyunla, pakete “yedi kez verilen cezaların tek seferde çekilmesini sağlayan” bir madde ekledi. Böylece, 13 yıl cezaevinde yatan eski ülkücülerin cezası 10 yıla düştü. 3,5 yıl fazladan yatmış duruma geçtiler ve büyük bir hızla tahliye edildiler. Katliamı gerçekleştirenlerden Ünal Osmanağaoğlu, Bünyamin Adanalı yedi kez idam cezasına çarptırıldı. Ancak 3. Yargı Paketi’yle birlikte 2012'de tahliye edildiler.

2020’de Haber Global'de yayınlanan programa konuk olan Haluk Kırcı, Ankara’da 7 TİP’li genci katlettiği geceyi anlatmıştı. Kırcı, “Sanki başka katliam olmadı Türkiye’de. Hep Bahçelievler ön plana çıkarıldı. Bahçelievler, katliam değildir. Biz öldürülen iki arkadaşımızın intikamı için oraya gittik” demişti. Bu sözlerin ardından Kırcı hakkında suç duyurusunda bulunulmuş ancak 'takipsizlik kararı' verilmişti.