2009 yılında 31 kişinin selde hayatını kaybettiği Bahçeşehir Gölet’te mahkemelerin iptal kararlarına rağmen AVM yapıldı. Bahçeşehir Gönüllüsü Çelebi “2 kere sel yaşanmış yeri AVM’ye çevirirseniz felaket kaçınılmaz” dedi.

Bahçeşehir’de AVM inadı

HABER MERKEZİ

Depremin ardından Adıyaman ve Urfa’da yaşanan sel felaketiyle, su baskınları ve sel tehlikesi tekrar gündeme geldi. Danıştay ve mahkemelerin iptal kararlarına ve geçen yıllarda yaşanan su baskınlarına rağmen İstanbul’da dere yatağında bulunan Bahçeşehir Gölet’e AVM inşa edilmesine tepkiler sürüyor.

Bahçeşehir Gölet’in 1995, 1996 ve 2009 yıllarında büyük sel felaketlerine sahne olduğunu kaydeden Bahçeşehir Gölet Gönüllüleri temsilcisi Kudret Çelebi, 2009’daki selde 31 kişiyle beraber birçok sokak hayvanının hayatını kaybettiğine dikkat çekti. “2 kere sel yaşanan yeri AVM’ye çevirdiler” diyen Çelebi “Burası dere yatağı. Aynı zamanda rekreasyon alanı. 2009’daki selde burada ciddi zararlar oldu” ifadelerini kullandı.

bahcesehir-de-avm-inadi-1138768-1.

USULSÜZ PLAN

Gölette yapılaşmaya karşı 10 yıldır birçok dava açtıklarını, mahkemelerin ihale iptali, yürütmeyi durdurma, imar planı iptali ve belediye başkanının satış yetkisinin kaldırılması gibi birçok kararının hukuksuz bir şekilde uygulanmadığını belirten Çelebi “Tüm bu kararlara rağmen faaliyetteler. Buraya kanunen yüzde 5 imar izni verilebilir. Buradaki usulsüzlük şu: 60 bin metrekarelik alanın yüzde 5’lik kısmını tekrar dahil ettiler. Ardından kanuna göre imar iznine dahil edilemeyecek olan dere yatağını ve göleti dahil ettiler. Böylece 40 bin metrekarelik AVM inşaatı için izin çıkardılar” diye konuştu.

bahcesehir-de-avm-inadi-1138769-1.

“Dere yatağı ıslahı” adı altında sadece Bahçeşehir Gölet alanı içindeki dere yatağının ıslah edildiğini aktaran Çelebi sözlerini şöyle sürdürdü: “Gölet bölgesi Küçükçekmece Gölü’nün devamı olarak alüvyon bölgesi. Buradaki derenin devamına ise bir yol inşa edilmiş. Sadece gölet alanı ıslah edildiği için bir yağışta yolun suyun önünü tıkamasıyla gölette tekrar sel felaketi yaşanması kaçınılmaz.”