Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu'nun davet ettiği çok sayıda aydın, sanatçı ve kurum bu akşam bir araya gelecek ve yapılacak panelin ardından 'Barışa bir şans verin' diyecek

VOLKAN ŞAHIN

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu'nun davetiyle bir araya gelecek olan pek çok aydın, sanatçı, gazeteci, yazar ve sivil toplum aktivisti, "Kimse kimsenin gökyüzünü savaş uçaklarıyla yırtmasın, kimse kimsenin tepesine bomba yağdırmasın, barışa bir şans verin" diyecek.

Küresel BAK tarafından bu akşam Taksim Square Otel'de düzenlenecek, "Barışa Bir Şans Verin Buluş-ması"nda bölgemizde ve dünyada barışın tesis edilebilmesi için aydınların ve halkların neler yapabileceği masaya yatırılacak. Saat 18.30'da başlayacak etkinliğin açılışındaki panele gazeteciler Hasan Cemal, Oral Çalışlar ve Yasemin Çongar katılacak.

Panelin ardından aralarında Adalet Ağaoğlu, Ahmet Ümit, Berat Günçıkan, Ercan Karakaş, Erdoğan Aydın, Ertuğrul Kürkçü, Gencay Gürsoy, Hakan Tah-maz, Kerem Kabadayı, Leyla İpekçi, Memet Ali Alabora, Murat Çelikkan, Musa Çam, Nuray Mert, Pelin Batu, Orhan Alkaya, Oya Baydar, Refik Durbaş, Şeydi Fırat, Şenol Karakaş, Yıldız Ramazanoğlu, Zeynep Tanbay'ın da bulunduğu çok sayıda aydın, gazeteci, yazar ve aktivist barış çağrısı yapacak,

'DÜĞMEYE BASTILAR'

Etkinlik ile ilgili bir açıklama yapan, Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu sözcüsü Tayfun Mater, "Biz bu ülkenin savaş karşıtları olarak, tezkereye karşı olduğumuzu öncesinde açıklamıştık. Gerekçesi ne olursa olsun, başka ülkelere müdahaleye, savaşa ve her türlü işgal girimine de elbette karşıyız. Uluslararası kuruluşların, bu ülkenin barış ve demokrasi güçlerinin, aydınlarının, demokratik kurum ve kuruluşların, emek ve meslek örgüderinin uyarılarını gözardı ederek Türkiye'yi karanlık bir yola sokan bu adımı atmaya çalışanlar elbet tarihi sorumluluğunu da üstlenecek.

Yükseltilen ırkçı - şoven duyguların yarattığı tehlikeyi, bölgede yaşayan insanların günlerdir yaşadığı korku ve tedirginliği anlamayanlar, birbirine komşu halkların arasına uzun yıllar sürecek kin ve düşmanlık tohumu ektiklerinin acaba farkındalar mı?" dedi.

'SESİMİZİ YÜKSELTELİM'

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu olarak, 1 Mart'ta Irak'ın işgaline ortak olmaya karşı oldukları gibi Afganistan'a ve Lübnan'a yönelik müdahalelere karşı çıktıkları gibi Irak'a yönelik harekata da karşı olduklarını söyleyen Mater, "Bugüne kadar görüldü ki, savaş ile işgal ile hiçbir sorun çözülmüyor.

Bu operasyon ile de çözülmeyecek. Silahlar artık sussun, barışçılar konuşsun. Kimse kimsenin sınırlarını tankla, tüfekle geçmesin. Kimse kimsenin gökyüzünü savaş uçaklarıyla yırtmasın. Kimse kimsenin tepesine bomba yağdırmasın.

Irak'ı işgal eden, Iran'i her gün tehdit eden ABD ve İsrail ile ile kolkola giren AKP Hükümeti, Bush yönetiminin gözetimi altında ülkemizi savaş bataklığına sürüklüyor. Biz tüm barış güçlerini ve savaş karşıtlarını, barışın sesini yükseltmeye çağırıyoruz" açıklamasını yaptı.

SAVAŞI DEĞİL BARIŞI KONUŞMAK İÇİN

ABD'nin Irak'ı işgaline karşı oldukları gibi, Türkiye'nin sınır ötesi müdahalelerine de karşı olduklarını belirten Mater, "Çünkü çocuklarımız, gençlerimiz ölmesin, sınırötesinden cenazeler gelmesin, kardeş halklar birbirini düşman bilmesin diyoruz. Yetkililere, basına, kamuoyunu oluşturanlara sesleniyoruz, gelin gerekçesi ne olursa olsun savaşı, sınırötesi müdahaleyi ve işgali değil barışı konuşalım. Evlerimizin duvarları ardında, TV ekranları başında olan bitene hayıflanmayı bırakalım. Bölgede savaşın değil barışın parçası olan özgür, eşit ve demokratik bir Türkiye için barışa bir şans verin" diye kaydetti.