Madenciler, metal işçileri, havayolu işçileri, emekliler, bilişim işçileri, postacılar… Türkiye’nin dört bir yanında işçiler hakları için direniyor. Hükümet bu direnişleri zor kullanarak bastırmaya çalışırken işçiler “Korkmuyoruz, sonuna kadar direneceğiz” diyor.

Bak, işçi tulumu giymiş umut

Emek Servisi

Bir yanda salgın, ekonomik kriz, işsizlik, yoksulluk; öte yanda baskılar, yasaklar, alabildiğine adaletsizlik... Buna rağmen hakları için mücadele edenler var. Ülkenin dört bir yanında süren işçi direnişleri, bu karanlığın içinde bir fener ışığı gibi... Devlet ise valisi, polisi, jandarmasıyla bu ışığı da söndürmek için elinden geleni ardına koymuyor.

İstanbul’da dün gasp edilen hakları için eylem yapan BİMEKS ve Atlasjet işçileri gözaltına alındı. Karaman Ermenek’te ise maden işçilerinin Dünya İnsan Hakları Günü’nde yapmak istedikleri açıklamaya jandarma müdahale etti. Emekliler, postacılar, nakliye işçileri ve metal işçileri sendikal hakları için eylemdeydi. İşçiler, baskıların kendilerini yıldıramayacağını, mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

***

Postacılar üç ilde eylemde

PTT-Sen ve PTT Kargo-Sen, sendika yöneticilerinin ve temsilcilerinin işten çıkarılması ve ücretsiz izne gönderilmesi üzerine İstanbul, İzmir ve Bursa PTT başmüdürlükleri önünde başlattığı eylemi dün de sürdürdü. PTT-Sen Genel Başkanı Halit Büyük, dün 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Sendikalı olduğumuz için PTT’de işten atıldık. Biz insan değil miyiz? Bizim hakkımız yok mu? 4 aydır işsizim, evime ekmek götüremiyorum. Bu mudur insan hakkı?” diye sordu. İstanbul Sirkeci’deki PTT Başmüdürlüğü önünde direnişte olan PTT-Sen Genel Sekreteri Burhan Tan ise şunları söyledi:

“36 yaşındayım, iki çocuğum var. PTT’de 12 yıldır taşeron işçi olarak çalışıyorum. Beni sekiz ay önce görev değişikliği adı altında hiçbir gerekçe olmadan sürgün ettiler. Şimdi de tüm sendika yöneticisi arkadaşlarımla bile yine gerekçe olmadan işten çıkardılar. Sırf tazminat ve işsizlik maaşı almayalım diye bizi 25/2’nci maddeden çıkardılar.”

İşlerini geri almak ve sendikal haklarına saygı duyulmasını sağlamak için her gün Sirkeci’deki PTT’nin önünde eylemde olacaklarını duyuran Tan, “Biz burada sadece 10 arkadaşımız için değil, Türkiye’deki 14 bin taşeron arkadaşımız için direniyoruz” dedi.

***

Atlasjet işçilerinin çadırına el kondu

bak-isci-tulumu-giymis-umut-815373-1.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ikiz kardeşi Ali Murat Ersoy’un iflas eden şirketi AtlasGlobal’de 13 aydır haklarını alamayan 2 bin işçi de mücadelesini sürdürüyor. İşçiler İstanbul Kadıköy’de, Bakan Ersoy’a ait ETS Tur’un genel merkezi önünde bir haftadır direnişte. 5 gün boyunca herhangi bir müdahalede bulunmayan polis, dün direnişin 6’ncı gününde işçilerin direniş çadırına el koydu ve işçilere sert şekilde müdahale etti. Direnişteki 3 işçi ile aralarında Havayolu Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Seçkin Koçak, Umut-Sen temsilcileri, bir gazeteci ve bir müzisyenin de olduğu 8 kişi darp edilerek gözaltına alındı. İşçiler, “Yine yine yine geleceğiz, yarın tekrar buradayız, direne direne kazanacağız!” açıklaması yaptı.

***

Madenciye jandarma ablukası

bak-isci-tulumu-giymis-umut-815374-1.

Karaman Ermenek’te gasp edilen hakları için 103 gündür direnişlerini sürdüren maden işçileri, dün Ermenek Güneyyurt Meydanı’nda basın açıklaması yapmak istedi; ancak engellendi. Yüzlerce jandarma görevlisi madencileri ablukaya aldı. Bağımsız Maden-İş Sendikası’ndan yapılan açıklamada, “Jandarma tarafından basın açıklaması yapmamıza izin verilmiyor. Madencilere, arkadaşlarımıza tehditler savurarak, onları hırpalayarak fiili gözaltına maruz bırakıyorlar” dendi. Bunun üzerine Ermenek’te dağlık bir alanda açıklama yapmak zorunda kalan madenciler, kendilerine çözüm sözü veren Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık’a, “Sizin çözüm diye söylediğiniz bu muydu? Devletin emeğin yanında yer almasından kastınız bu muydu?” diye sordu.

***

‘Emekli sendikaları kapatılamaz’

bak-isci-tulumu-giymis-umut-815378-1.

Tüm Emekliler Sendikası üyeleri, dün Antalya’da eylem yaparak hem emekli sendikalarının kapatılmak istenmesini hem de bütçe teklifini protesto etti. Attalos Heykeli önünde yapılan eylemde konuşan Antalya Şube Başkanı Mustafa Ayar, “Emekliler olarak uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan sendika kurma hakkımız, mahkemeler aracılığıyla elimizden alınmaya çalışılıyor. Devlet, iç hukukta uluslararası sözleşmelere uygun şekilde düzenlemeler yapmak yerine emeklilerin 25 yıllık sendikal geçmişini yok sayarak sendikalarını kapatmakla tehdit ediyor” dedi. Meclis’teki 2021 bütçe teklifini de eleştiren Ayar, “Bugün ülkede 8 milyon emekli asgari ücretin altında ücret alıyor. Bu bütçe ile 2021 yılı için emeklilere reva görülen zam oranı 3+3 ve enflasyon farkı. Bu bütçe, emeklileri açlığa mahkûm etme bütçesidir” diye konuştu.

***

BİMEKS işçileri yine gözaltına alındı

BİMEKS işçileri, 4 yıldır ücret alacaklarını ve tazminat haklarını ödemeyen patronları Vedat Akgiray’ın öğretim görevlisi olarak çalıştığı Boğaziçi Üniversitesi önünde yine eylemdeydi. İşçiler, “Hırsız Vedat Akgiray, ders verme, hakkımızı ver!” pankartıyla basın açıklaması yaparken polis müdahalesiyle karşılaştı. 3 işçi ile direnişe desteğe gelen 2 Umut-Sen yöneticisi gözaltına alındı. Bir kadın işçi ise fenalaştı. Daha önce de defalarca kez gözaltına alınan BİMEKS işçileri Twitter’dan yaptıkları açıklamada, “Vali, bizi değil, hırsızı gözaltına al!” ifadelerini kullandı.

***

Nakliyat-İş üyeleri kararlı

DİSK Nakliyat-İş Sendikası’na üye çok sayıda işçi, yurdun dört bir yanında direnişlerini sürdürüyor. Muğla Taşıt Muayene İstasyonu’nda sendikalı oldukları işten atılan işçiler, 854 gündür direnişte. Samsun Çorum Ambarı’nda grev 324 gündür devam ediyor. Reysaş Tüvtürk Kastamonu direnişi 378’inci gününde. Muğla Milas’taki Kömürcüoğlu/Çınartaş’ta işten atılan Nakliyat-İş üyeleri 208 gündür eylem yapıyor. İstanbul’daki Uzel Makina’da ise 13 yıldır tazminatlarını alamayan işçiler, Nakliyat-İş’in desteğiyle 97 gündür fabrika önünde gece gündüz nöbet tutuyor.

***

Sinbo’da direniş 24’üncü gününde

İstanbul Haramidere’deki Sinbo Fabrikası’nda sendikal örgütlenme faaliyeti yürüttükleri için ücretsiz izne gönderilen 6 işçinin direnişi, bugün 24’üncü gününde. Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) üyesi işçiler, geçen nisan ayında çıkarılan ve tek taraflı ücretsiz izin uygulamasının önünü açan yasa maddesinin derhal iptalini istiyor. İşçilerin diğer talepleri ise şöyle: Fabrikada Covid-19’a karşı önlem alınması, özellikle kadın işçilere yönelik taciz ve baskıların son bulması, ücretsiz izne gönderilenlerin işe iadesi, sendikal haklara saygı.

***

Sendikalı olmak ahlaksızlıkmış!

Çorum’daki Ekmekçioğulları Metal AŞ Fabrikası’nda Birleşik Metal-İş Sendikası’nın yetki almasının ardından işten çıkarılan sendikalı işçilerin sayısı 70’i geçti. İşten çıkarma yasağına tazminatsız atılan işçiler, dün direnişin üçüncü gününde fabrikada üretimi durdurdu. İşçiler, gün boyu fabrikanın önünde “Direne direne, direnişten zafere”, “Birleşen işçiler asla yenilmez” sloganları attı. Öte yandan Türk-İş’e bağlı Selüloz-İş Sendikası’na üye Olmuksan işçileri dün direniş alanına gelerek Ekmekçioğulları işçilerine destek verdi.