Patronlara, sarı sendikaya ve sömürü düzenine karşı bir aydır mücadelelerini sürdüren binlerce metal işçisi, dün otomotiv devi Renault’da üretimi durdurarak direnişe geçti. Direniş büyüyor

Bak, işçi tulumu giymiş umut…

Bursa’da kurulu Renault Fabrikası’nda çalışan işçiler, bir aya yakın süredir sürdürdükleri mücadeleyi dün bir adım daha ileri taşıyarak üretimi tamamen durdurdu. Beş bine yakın işçi fabrikanın önünde direnişe geçti. Bursa’daki fabrikalar başta olmak üzere, Türkiye’nin dört bir yanında kurulu metal fabrikalarından işçiler de direnişe destek verdi.

BİNLERCE İŞÇİ DİRENİŞTE
Renault yönetimi, önceki gün işçilerin ücretlerde iyileştirme talebini reddettiklerini açıklamıştı. Metal patronlarının örgütü MESS de işçilerin eylemlerinin ‘yasadışı’ olduğunu iddia ederek, üç yıllığına imzalanan sözleşmenin şartları dışında ek bir düzenleme yapılamayacağını öne sürmüştü. Bu gelişmeler bardağı taşırdı. Renault’da önceki gece 00.00’da vardiyaları sona eren işçiler fabrikayı terk etmedi. Aynı saatte vardiyaları başlayan işçiler de üretime geçmedi. Bir vardiyada 400 otomobilin üretildiği fabrikanın önünde toplanan binlerce işçi, geceyi sloganlarla geçirdi. Direnişe sabah vardiyasına gelen işçiler de katıldı. Fabrika yöneticileri işçilerin yuhalama sesleri arasında binaya girebildi. İşçiler, yönetimi “Reno’nun şişmanı işçi düşmanı” sloganlarıyla protesto etti.

İŞÇİLER KENETLENDİ
İşçilerle dayanışmak için önceki gün Renault fabrikasına gelmek isteyen ancak polis tarafından engellenen Coşkunöz işçileri, sabah vardiya çıkışında sloganlarla Renault’nun önüne geldi. İşçiler birlikte “Direne direne kazanacağız” sloganları attı. Alana gelen SKT, Maysan Mando, Mako, Farba, Ototrim, TBVC Beltan işçileri slogan ve alkışlarla karşılandı. Delphi işçileri de çalışma giysileri ve “Dava hepimizin, Delphi sizlerle” yazılı dövizlerle direnişe katıldı. İşçiler, bütün vardiyalarda mesailerin iptal edildiğini duyurdu. Diniz Johnson Controls otomobil fabrikasında da üretim durdu. Üretimin devam ettiği fabrikalarda Renault işçisiyle dayanışma eylemleri yapıldı.

‘BİZ DE DİRENECEĞİZ'
Renault işçileri, dün sabah saatlerinde yaptıkları açıklamada yönetimle görüşme taleplerinin olumsuz karşılandığını belirterek, “Onlar direniyor, biz de direneceğiz” dedi. Fabrika yönetiminin vardiyaları iptal ettiğini, buna karşın fabrika önünden ayrılmayacaklarını duyuran işçiler, talepleri karşılanmadan üretime başlamayacaklarını vurguladı. İşçilerin talepleri şöyle:
> Ücretlerin iyileştirilmesi
> İşçilerin seçtiği temsilcilerin tanınması
> İşten atmama garantisi
> Türk Metal’in fabrikanın dışına çıkarılması.

‘HAKKIMIZI İSTİYORUZ'
Birgün’e konuşan Renault işçileri, 5 bin işçi olarak direnişi sürdürdüklerini, 10 fabrikadan yaklaşık 3 bin işçinin de kendilerine destek verdiğini söyledi. Vardiyalarından çıkarak direniş alanına gelen başka fabrikalardan işçilerin su ve yemek ihtiyaçlarını karşıladığını da belirtti. İşçiler şunları kaydetti: “Ücretlerimizde iyileştirme yapılmasını istiyoruz. Bosch’ta imzalanan sözleşmenin örnek alınmasını istiyoruz. Olumlu sonuç beklerken ret cevabı aldık. Bu olumsuz sonuçta istifa ettiğimiz Türk Metal Sendikası ile MESS’in çok büyük rolü var. Reno yönetimine baskı yapıyorlar. Kararlıyız. Ya taleplerimizi karşılayacaklar ya da fabrikanın kapısına kilit vuracaklar. Yönetim taleplerimizi karşılamazsa fabrikadan ayrılmayacağız” Fabrikada çoğu işçinin Türk Metal’den istifa ettiğini söyleyen işçiler, “İşçi Kurulu kurduk. Muhatap artık sendika değil, biziz” dedi.

Renault da yönetim, pazartesiye kadar tatil kararı alırken işçiler, fabrikadan ayrılmayacaklarını belirttiler.

***

Tofaş işçileri de üretimi durdurdu

Renault’un ardından Tofaş’ta da işçiler üretimi durdurdu. İşçiler, servislerin kalkmasına izin vermedi. Diğer vardiyadaki işçilerin de katılmasıyla fabrikada üretim durdu, işçiler idare binasının önünde toplandı ve diğer fabrikalardaki işçileri aileleriyle beraber fabrikanın önüne çağırarak oturma eylemine başladı. BirGün’e Tofaş işçisi “Oyun havalarıyla coşkulu şekilde direnişi sürdürüyoruz. Çok iyi birlikteliğimiz var” dedi. Tofaş yönetiminin tatil kararı aldığı öğrenildi.

***

Birleşik Metal-İş: Yanınızdayız

Birleşik Metal-İş Sendikası,  “direnen Renault işçilerinin haklı ve onurlu mücadelesinin sonuna kadar yanında olduğunu” açıkladı. Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu İMPO, Konvekta, Manisa Power Packer, Manisa Schneider ve diğer fabrikalardan işçiler, fabrikalarında Renault işçisiyle dayanışma eylemleri gerçekleştirdi. Prysmian ve Ejot Tezmak işçileri de yürüyüş ve açıklama yaparak Renault işçilerine destek verdi.

***

Renault: Öngöremedik

Renault yönetiminden de yazılı açıklama geldi. Açıklamada bu direnişin ‘öngörülemediği’ belirtilerek şöyle denildi: “Bursa’da kurulu bulunan OYAK Renault Fabrikası’nda önceden öngörülmeyen bir duruş yaşıyoruz. Bu duruş yürürlükte bulunan mevcut iş yasalarına ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun değildir. OYAK Renault yönetimi, şirketi ve çalışanları korumak ve normal çalışma düzenine dönmek için çeşitli eylem planlarını uygulamaya almaktadır. (…)İşbu eylem yasalara uygun olmamasına rağmen, OYAK Renault yönetimi eylemde bulunan iş arkadaşlarına su ve yemek dağıtma kararı almıştır.” Açıklamada, yürürlükteki toplu iş sözleşmesinin içeriği hakkında bir müzakere yürütülmediği de ifade edildi.

MESS’ten yapılan yazılı açıklamada da “OYAK Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş.’de başlatılan işyerini terk etmeme ve topluca iş bırakma şeklindeki eylemlerle birlikte olaylar yasadışı bir boyuta ulaşmıştır” ifadeleri kullanıldı.

***

Türk Metal saygıyla karşılıyormuş!

Türk Metal Yönetim Kurulu, dün yazılı açıklama yaparak MESS ile imzaladığı sözleşmeyi savunmayı sürdürdü. Sözleşmenin ‘tüm üyeleri’ tarafından memnuniyetle karşılandığını, işyerlerinde sevinç gösterilerine neden olduğunu iddia eden Türk Metal yöneticileri, “İşveren vekilleri tarafından işçilere herhangi bir ücret artışı verilmeyeceğinin açıklanması, olayların büyümesine, üretimin durdurulmasına neden olmuştur. İşçilerimizin sendikamıza yönelik tepkisini anlayışla ve saygıyla karşılayan Yönetim Kurulumuz, iş barışının sağlanmasını talep etmektedir” dedi.

Metal işçileri Renault'da üretimi durdurdu, direniş fabrikalara yayıldı