Depremde yıkılacak çürük binaları yıkarak yerine sağlam binalar yapma bahanesiyle çıkartılan yasaya tepkiler büyüyor.

Depremde yıkılacak çürük binaları yıkarak yerine sağlam binalar yapma bahanesiyle çıkartılan yasaya tepkiler büyüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar öğrenciler tarafından ayakkabıyla protesto edildi.

Hükümetin söz konusu yasayla uygulamaya sokmaya çalıştığı “kentsel dönüşüm” projesi dün Okan Üniversitesi’nde düzenlenen panelde ele alındı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve patron Ali Ağaoğlu'nun katıldığı "Kentsel Dönüşüm ve Alternatif Model Arayışları" panelinde Gençlik Muhalefeti üyesi 4 öğrenci Erdoğan Bayraktar’ı protesto etti.

‘ENAYİ DEĞİLİZ, KANMIYORUZ!’

Gençlik Muhalefeti üyesi öğrenciler, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar konuşma yaptığı sırada, ayağa kalkıp Bayraktar’ı protesto etmeye başladı. Kentsel dönüşümün bir rant projesi olduğunu belirten öğrencilere özel güvenlikçiler müdahale etmek istedi. Bu sırada Gençlik Muhalefeti üyesi Dilan Yılmaz, Bakan'a "Rantsal dönüşüm yapıyorsunuz. Halkı evsiz bırakıyor, mağdur ediyorsunuz. Arazileri patronları daha da zenginleştirmek için rant alanına çeviriyorsunuz. Yalanlarınızla ancak enayileri kandırırsınız. Biz enayi değiliz. Halkın yanındayız. Yalanlarınıza inanmıyoruz" dedi. Yılmaz ardından ayakkabısını çıkartarak Bakan Bayraktar'a fırlattı. Öğrencinin fırlattığı ayakkabı sahneye düşerken, protestocu öğrenciler yaka paça gözaltına alındı. Öğrencilerin Bakan'ın korumaları tarafından hırpalandığı öğrenildi. Gözaltına alınan 4 öğrenci daha sonra serbest bırakıldı.

BAKAN’DAN GARİP AÇIKLAMA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kendisine ayakkabı atılmasını değerlendirdi. Gazetecilerine sorularına yanıt veren Bayraktar, "Arkadaşımız ayakkabısını attı. Ben de 'Öbürünü de at, biri sende biri bende olmaz' dedim. Sorabilir, protesto edebilir, 'ikisini de ver' dedim, 'birine verelim' dedim. Yeni ve güzel ayakkabıydı" dedi.

MAHİRLERİN YOLUNDAYIZ

Bu arada gazetemize konuşan protestocu Gençlik Muhalefeti üyesi öğrenciler, tam 40 yıl önce 30 Mart 1972'de Kızıldere'de katledilen Mahir Çayan ve 9 yoldaşının ülkesine ve halkına sahip çıkma iradesinin taşıcıları olduklarını söyledi. Gençler, "Ülkemize, mahallelerimize, geleceğimize, onurumuza sahip çıkıyoruz. Talana, patronlara, sömürü ve yoksulluğa karşı halkımızla birlikte mücadele ediyoruz" diye konuştu.
 

Gençlik Muhalefeti: Yaptık yine yaparız!

Gençlİk Muhalefeti, eylemin ardından yazılı bir basın açıklaması yayınladı. Gençlik Muhalefeti'nin eylemle ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Bu ülkenin bütün sokaklarında, amfilerinde, lise koridorlarında mücadeleyi büyütenler olarak bir kez daha dikildik karşılarına. Sürdürülebilir kentsel kalkınma, kentsel refah, depreme önlem gibi gerekçelerle üzerini örtemeye çalıştıkları rantsal dönüşüm heveslerini ifşa ettik bir kez daha. Ülkemize ve yaşam alanlarına sahip çıkmanın, halkımızla birlikte olmanın gereğini yerine getirdik.

Bugün Okan Üniversitesi’nde gerçekleştirilen KENTSEL DÖNÜŞÜM: "ALTERNATİF MODEL ARAYIŞLARI" etkinliğinde kimler yoktu ki. AKP’li Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar’dan tutun da, İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı Kadir Topbaş’a, Ali Ağaoğlu’na kadar herkes oradaydı. Yani kentsel dönüşüm adı altında halkı barınma hakkından etmeye çalışanlar, rant dağıtanlar, rant yiyenler oradaydı. Ve tabii ki ülkesine, yaşam alanlarına çıkan Gençlik Muhalefeti de oradaydı. IMF başkanına, Burhan Kuzu’ya kâbus olan ayakkabı, bu sefer Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar’ı buldu. Ülkemizi karanlık dehlizine sürüklemeye devam ettikleri, kamusal alanlarımızı piyasalaştırdıkları ve emperyalizme taşeronluk yaptıkları sürece ayakkabılar onları bulmaya devam edecek. AKP-Cemaat iktidarına karşı ülkenin her yanını mücadele alanlarına çevirmeye devam edeceğiz."