Hatay Acil Durum Koordinasyon Merkezi'nde konuşan Milli Savunma Bakanı Akar, Hatay Havalimanı'nın 'en kısa sürede' faaliyete başlayacağını söyledi. Akar ayrıca, bölgede en çok sıkıntı duydukları konunun başında akaryakıt sorununun geldiğini ifade etti.

Bakan Akar'dan 'Hatay Havalimanı' açıklaması

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Şu anda deprem bölgesinde bir tek sorunlu havaalanı Hatay Havalimanı çok yoğun bir çalışma içinde arkadaşlarımız, en kısa zamanda faaliyete başlayacak" dedi.

Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü Hatay'daki Acil Durum Koordinasyon Merkezi'nde açıklama yaptı.

Askeri personelin sahada elinden gelen gayreti göstermeye devam ettiğini söyleyen Bakan Akar, "2'inci Ordu'nun tamamı, TSK'nin batıda bulunan birliklerinden de personel sağlamak suretiyle bu mücadeleyi en iyi şekilde başarmak için her türlü gayreti göstermekteyiz" diye konuştu.

Akar, şöyle devam etti: "Depremin olduğu ilk anda itibaren bu Acil Durum Kriz Merkezi'ni Bakanlığımıza teşkil ettik. O günden itibaren de çalışmalarımızı koordine etmekte ve süratli bir şekilde geliştirmekteyiz. Bu kriz merkezinin tesisini müteakip ilk olarak ihtiyaç duyulan personel ve malzemenin sevkini sağlayabilmek için Hava Kuvvetlerimizle yardım köprüsünü kurduk. Bu köprü hala çalışmalarını sürdürmektedir. Bu manada tüm hava araçlarımızı seferber ettik ve bu çerçevede 500'den fazla uçak sortisiyle bu personel ve malzeme naklini desteklemeye devam ediyoruz."

Hulusi Akar ve Fahrettin Koca, Hatay’daki AFAD Koordinasyon Merkezi'nde / AAHulusi Akar ve Fahrettin Koca, Hatay’daki AFAD Koordinasyon Merkezi'nde / AA

"HAVA FAALİYETLERİ CİDDİ ŞEKİLDE GECİKTİ"

Başlangıçta olumsuz hava koşullarının hava faaliyetlerini ciddi şekilde geciktirdiğini kaydeden Akar, ancak son iki gündür hem uçakların hem de helikopterlerin rahat bir şekilde bölgede çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.

"HATAY HAVALİMANI EN KISA ZAMANDA FAALİYETE BAŞLAYACAK"

Hava araçlarının dün 180 sorti yapmak suretiyle buradaki faaliyetlerini gerçekleştirdiğini ifade eden Akar, "Şu anda deprem bölgesinde bir tek sorunlu havaalanı Hatay Havalimanı, çok yoğun bir çalışma içinde arkadaşlarımız, en kısa zamanda faaliyete başlayacak" dedi.

Akar, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerimizden ihtiyaç duyulan personeli bölgeye nakletmiş durumdayız. Mevcutlara ilaveten, toplam 39 komando taburumuz bölgeye intikal etti. Ayrıca 28 arama kurtarma timimiz ve yardım timlerimiz de bölgede görev yapmaya başladılar. Malumunuz depremden en çok etkilenen yerlerden biri Hatay'dır. Hatay'da şu anda 4 binden fazla Mehmetçik görev yapmakta. Canla, başla mücadeleye katılmaktadırlar."

"EN ÇOK SIKINTI DUYULAN KONU AKARYAKIT SORUNU"

Bölgede en çok sıkıntı duydukları konunun başında akaryakıt sorununun geldiğini ifade eden Akar, "Bu konuda da yine biz kendi stoklarımızdan ve 'NATO POL' dediğimiz, NATO tarafından kullanılan akaryakıtı da bir şekilde uygun yöntemlerle halkımızın hizmetine sunmuş bulunuyoruz. Bununla ilgili gerekli prosedürler tamamlandıktan sonra illerde, bu petrolden de bu depolardan da yararlanmak mümkün, bunu da kullanacağız" diye konuştu.

(AA)