Türk-İş Başkanı Atalay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in, asgari ücrete ilişkin sözleri hakkında, "Ben bu 8 bin lira meselesini kimin konuştuğunu bilmiyorum" dedi. Bilgin, asgari ücretin 8 bin 506 lira olarak açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada sendikaların kendisine, "8 bin liranın çok üzerinde çıkmayın" dediklerini öne sürmüştü.

Bakan Bilgin'in iddiaları Türk-İş Başkanı'na soruldu: Bu meseleyi kiminle konuştuğunu bilmiyorum

Türk İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkanı Ergün Atalay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in 2023 yılı asgari ücretinin açıklanmasının ardından yaptığı, "Görüştüğümüz sendika başkanları asgari ücretin 8 bin lirayı geçmemesini istedi" açıklamasına ilişkin, "Ben bu 8 bin lira meselesini kimin konuştuğunu bilmiyorum" diye konuştu.

Habertürk'te "Teke Tek" programında Fatih Altaylı’nın sorularını yanıtlayan Türk-İş Başkanı Atalay, 2023 yılında uygulanacak asgari ücrete ilişkin pazarlık sürecini değerlendirdi.

"8 BİN LİRA MESELESİNİ KİMİN KONUŞTUĞUNU BİLMİYORUM"

Bakan Bilgin’in bahsettiği açıklamadaki sözlerin kendisine ait olmadığını kaydeden Atalay, "Ne benim ne benim arkadaşlarımın arasında 8 bin lira mevzu oldu. Ben komisyonu 6 kez topladım, yönetimle her gün beraber olduk. Sayın Bakanımız ayın 20’sinde beni bakanlığa davet etti. Sayın Bakan ve TİSK Başkanı oradaydı. Sayın Bakan’a Türk-İş’in talebinin 9 bin lira olduğunu, bu rakamın altında olursa masada olmayacağımızı ifade ettim. Sonra sayın Bakanın televizyonda konuşması oldu. Ben bu 8 bin lira meselesini kimin konuştuğunu bilmiyorum. Bu meselenin konuşulacak tarafı yok" ifadelerini kullandı.

BİLGİN NE DEMİŞTİ?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, yeni asgari ücretin 8 bin 506 lira olarak belirlenmesinin ardından Habertürk TV'de Kübra Par'la Açık ve Net programında işçi sendikalarının başkanlarının asgari ücretin "8 bin liranın çok üzerinde olmamasını" istediklerini ileri sürmüş, "Ben bütün sendikalarla görüştüm. İşçi sendikaları başkanlarının taleplerini aldım. Bana gelen en önemli şey şu. Dediler ki; 'siz, 8 bin liranın ne kadar üzerinde asgari ücret verirseniz biz o kadar zor durumda kalırız' dediler. Çünkü 'bizim toplu sözleşmelerde aldığımız ücreti aşmanızı istemiyoruz, o zaman sendikalar fonksiyonsuz hale gelirler.' Bunu ilk defa söylüyorum, '8 binin çok üzerine çıkmayın' dediler" demişti.

Bilgin’in açıklamasının ardından Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu DİSK’ten herhangi bir sendikacının bakanla görüşmediğini açıklamıştı. DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu da, Bilgin'i, iddia ettiği sendika temsilcilerinin isimlerini açıklamaya çağırmıştı.

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) Başkanı Mahmut Arslan ise bakanın sözlerinin muhatabının Hak-İş'e bağlı sendikalar olmadığını söyleyerek "Böyle bir ifadeyi biz kullanmadık" demişti.