Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Şırnak'ta yağmur nedeniyle su basan TOKİ'lerle ilgili soru önergesine verdiği yanıtta, "Sular tavandan girmedi. Izgaralar tıkandığı için bodrumdan girdi" dedi

Bakan'dan su basan TOKİ açıklaması: Sular tavandan değil tabandan girdi

BirGün Ankara

Şırnak Merkez, Cizre, Silopi ve İdil ilçelerinde 2016 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasakları sonrasında inşa edilen 9 bin 270 konutun birçoğunun yağışların ardından su basması, Meclis gündemine taşındı.

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu yazılı soru önergesinde, özellikle Şırnak'ın merkezinde yağan yağmurlarla birlikte evlerin içerisinde yağmur sularının biriktiğini, tüm apartmanların depolarına su dolduğunu ve konutların oturulamayacak hale geldiğini bildirdi. Bakanlığın su basan TOKİ'lerle ilgili herhangi bir inceleme çalışması yapıp yapmadığını soran HDP'li Kaçmaz, "Şırnak'ta konutlar bittikten sonra denetim yapıldı mı? Yapıldı ise yağmur suyunun evin içerisinde birikebilmesinin izahatı nedir?" diye sordu.

Kaçmaz'ın önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, TOKİ'lerin sular içinde kalmasının nedeninin "mevsim normallerinin üzerinde yağan yağmur" olduğunu söyledi. Evlerinin tavanından ya da duvarlarından su girişinin yaşanmadığını söyleyen Bakan Kurum, "Yağmur sularının getirmiş olduğu pislik, çamur gibi maddeler nedeniyle su hatları ve ızgaralar tıkanmıştır. Bunun sonucunda birkaç bloğun bodrum katına su girişi olmuştur. Olayın yaşandığı aynı gün içerisinde tüm etaplarda gerekli incelemeler başlatılmış, gerekli tedbirler alınarak tıkanan hatlar açılarak sorun giderilmiştir" dedi.

ŞARTNAMELERE UYGUN

TOKİ'lerin denetimlerinin yapıldığını söyleyen Bakan Kurum, "Yağmur sularının evin içerisinde birikmesi söz konusu değildir. Yapımı tamamlanan tüm konutların daire dış kapıları teknik şartnamelere uygun olarak yapılmıştır. Yağan yağmurla birlikte, hiçbir etapta istinat duvarı yıkılmamış ve yıkılma tehlikesi yaşanmamıştır" ifadelerini kullandı.