Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Amasra’daki maden faciasında hayatını kaybeden madenciler ve yakınlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Dönmez, "Vefat eden madencilerimizin genel sağlık sigortası primi dahil, kendi sigortalılığı nedeniyle prim ve prime ilişkin her türlü borçları terkin edilecek ve vefat tarihinde sigortalıya ilişkin şartlar aranmaksızın hak sahiplerine aylık bağlanacaktır" dedi.

Bakan Dönmez: Maden faciasında hayatını kaybedenlerin borçları silinecek, hak sahiplerine aylık bağlanacak

Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesi'nde 14 Ekim'de meydana gelen patlamada hayatını kaybeden 42 işçinin borçlarının terkin edileceğini ve hak sahiplerine maaş bağlanacağını bildirdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Nükleer Düzenleme Kurumu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) bütçeleri görüşüldü.

Bütçe görüşmeleri sırasında Bakan Dönmez, maden faciasında hayatını kaybedenlerin tüm borçlarının silineceğinin bilgisini verirken madenci yakınlarına da aylık bağlanacağının bilgisini verdi. Dönmez, "Vefat tarihinde sigortalıya ilişkin şartlar aranmaksızın hak sahiplerine aylık bağlanacaktır. Bu şekilde bağlanan aylıklara ilişkin primlerin eksik olan kısmı devletimizce ödenecektir" ifadelerini kullandı ve şunları söyledi;

"İHMALİ BULUNAN HER KİM VARSA GEREĞİ YAPILACAK"

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Taşkömürü İşletmesi Müessesesi’nde 14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen ve 42 kişinin vefatı ile sonuçlanan elim iş kazası milletçe hepimizi derin bir yasa boğmuştur. Kazaya ilişkin olarak Amasra Başsavcılığı tarafından keşifli bilirkişi incelemesi yapılmış olup bu incelemeler sonucunda bilirkişi ön raporu hazırlanmıştır. Kazaya ilişkin olarak başlatılan adli ve idari soruşturmalar Bakanlığımızca da tüm detaylarıyla takip edilmektedir. Diğer taraftan, TBMM Meclis Araştırma Komisyonu’nun konuya ilişkin çalışmalarını titizlik ve şeffaflık içinde sürdürdüğü de malumunuzdur. Bu elim kaza ile ilgili olarak gerçeğin ortaya çıkmasını müteakip, ihmali bulunan her kim varsa gereği yapılacaktır.

"HER TÜRLÜ BORÇLARI TERKİN EDİLECEK, HAK SAHİPLERİNE AYLIK BAĞLANACAK"

Halen TBMM Genel Kurul gündeminde yer alan düzenleme ile kömür ve linyit madenlerinin yer altı işlerinde meydana gelen iş kazası sonucunda vefat eden madencilerimizin genel sağlık sigortası primi dâhil, kendi sigortalılığı nedeniyle prim ve prime ilişkin her türlü borçları terkin edilecek ve vefat tarihinde sigortalıya ilişkin şartlar aranmaksızın hak sahiplerine aylık bağlanacaktır. Bu şekilde bağlanan aylıklara ilişkin primlerin eksik olan kısmı devletimizce ödenecektir.

Vefat eden madencilerimizin genel sağlık sigortası primi dahil, kendi sigortalılığı nedeniyle prim ve prime ilişkin her türlü borçları terkin edilecek ve vefat tarihinde sigortalıya ilişkin şartlar aranmaksızın hak sahiplerine aylık bağlanacaktır. Bu şekilde bağlanan aylıklara ilişkin primlerin eksik olan kısmı devletimizce ödenecektir. Ayrıca vefat eden madencimizin eş ve çocuklarından birisi, eşi ve çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişi, ilgili mevzuatta aranan şartlara tabi olmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarının sürekli işçi kadrolarında istihdam edilecektir."

(ANKA)