Bakan Eker HDP'ye yüklendi: Mağdur gösterildiler

Kulislerde AKP ile MHP koalisyonun ağırlık kazandığına dair iddialar artarken, AKP’nin önde gelen isimlerinin HDP’yi hedef alan suçlayıcı açıklamaları sürüyor. Bu kez de AKP’den üç dönem Diyarbakır milletvekili olarak seçilen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, seçimin hemen öncesinde HDP’nin Diyarbakır mitingi öncesinde düzenlenen bombalı saldırının “HDP’yi mağdur gösterdiğini” söyledi.

Bombalı saldırının ardından soruşturma sürecini takip etmek memleketi olduğu için Diyarbakır’a gönderilen ve vali ile birlikte resmi açıklamalarda bulunan Eker, Sabah gazetesine verdiği söyleşide saldırının seçim sonuçlarını HDP lehine etkilediğini ima etti.

Saldırının seçim sonuçlarını “1 puandan fazla” etkilediğini öne süren Eker, "Diyarbakır halkı açıkça tehdit edildi. 3-4 gün boyunca geceleri on binlerce mermi sıkıldı, vatandaşa 6-7 Ekim olayları hatırlatıldı. Mermi sıkmak, 'biz barajı geçemezsek sonuç böyle olur' mesajıydı. İnsanların evine zorla girdiler. Batıda teskin edici bir hava verirken, doğuda alttan alta tehdit vardı" dedi. Eker, "Kimsenin uykusunun fesleğen koktuğu yok. Kimse burada barış hikayesi anlatmasın" ifadelerini kullandı.

‘ELİMİZİ SIKANLARIN FOTOĞRAFI ÇEKİLDİ’
Eker, AKP’yi destekleyenlerin “tehdit edildiği” iddialarında da bulunarak şunları söyledi: “İnsanlara 6-7 Ekim olayları hatırlatıldı. Hiç kimse 'Bu böyle değildi' diyemez. 3-4 gün boyunca gece binlerce, on binlerce mermi sıkılıyordu. Mermi sıkmak, 'biz barajı geçemezsek sonuç böyle olur' mesajıydı. Zorla insanların evine girdiler. Alttan alta tehdit var. İnsanlarda bunu hissediyoruz. Esnafa gidiyorsunuz, elini sıkıyorsunuz, dükkânın içinde size farklı davranıyor. Fakat kaldırıma çıkmaya korkuyor. Normalde bizi kaldırımlarda karşılayan esnafın fotoğrafları çekiliyor, işaretleniyordu. Küçük ilçelerde, sokaklarda bizim elimizi sıkan vatandaşın fotoğrafları çekiliyordu.”

MHP ile olası bir koalisyon halinde çözüm sürecinin dondurulacağı söylenirken, Eker şunları ekledi: “HDP batıda teskin edici bir hava verirken, doğuda alttan alta tehdit vardı. Yani şair İsmet Özel'in de dediği gibi 'Kimsenin uykusunun fesleğen koktuğu yok.' Yani kimse barış hikayeleri anlatmasın. Bu süreçte HDP ne kadar irade sahibi onu bilmiyoruz. HDP'nin beklentileri ile HDP'nin arkasındaki güçlerin beklentileri aynı mı? HDP'li olmayıp da uzaklardan HDP'yi sevenler için de bu durum aynı.”