Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye Uzay Ajansı kurulmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Bakan Eroğlu 'uzay çalışmaları' sorusunu yanıtladı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye Uzay Ajansı kurulmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun Başbakan Binali Yıldırım'a yönelttiği soru önergesini Orman ve Su İşleri Bakanı yanıtladı. Tanrıkulu şu soruları yöneltmişti:

"SORU 1. Türkiye hangi çalışmaları ile NASA'nın çalışmalarının önündedir?

SORU 2. Ay'a dönük uçuşlarda, uzay istasyonu ve uzay mekiği gibi çalışmalarda, ayrıca, günümüzde uzun vadeli sivil ve askeri roket çalışmalarında Türkiye ne durumdadır?

SORU 3. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 'Space City/Uzay Şehri' adını verdiği projenin çalışmalarını başlattığı, Bakanlığın, ilk etapta uzman bir heyeti 2015 yılında NASA ve Avrupa Uzay Ajansı'pı (ESA) incelemeye göndereceği, Uzay merkezinde uydular, fırlatma sistemleri, uzay teknolojileri, uzay cihazların üretimini sağlayan laboratuarlar bulunacağı ve Türkiye'nin, 2030yılında ise milli uzay aracı ve astronotlarını uzaya göndereceği haberleri basına yansımıştı. İlgili projenin akıbeti nedir?

SORU 4. 2020 yılına kadar uzay şehrini kurmayı planlayan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın, 2030 yılında ilk milli uzay aracı ve astronotlarını uzaya gönderme ve milli astronotlar yetiştirme projesi hangi aşamadadır?

SORU 5. Türkiye'de yapay zeka konusunda çalışma var mıdır? Varsa, bu çalışma kim ya da kimler tarafından hangi tarihten itibaren yürütülmektedir?

SORU 6. Türkiye genelinde üniversitelere bu konuda Ar-Ge Desteği sağlanmakta mıdır? Sağlanmakta ise, hangi üniversitelere ne oranda Ar-Ge Desteği sağlanmaktadır?

SORU 7. Sağlanmıyorsa, AR-Ge Desteği sağlanması konusunda çalışma yürütülecek midir?

SORU 8. Milli Tank ve Milli Geminin akıbetleri nedir?"

Orman Bakanı Veysel Eroğlu önergeye gönderdiği cevapta ülkede havacılık ve uzay teknolojilerine dönük çalışan birçok kurum/kuruluş bulunduğunu belirterek şöyle dedi:

“Bu çalışmaları etkin kılmak, koordine etmek ve belirlenen milli hedefler doğrultusunda yönlendirmek maksadıyla 1 Kasım 2011 tarihinde 655 sayılı KHK ile yeniden yapılandırılan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü ihdas edilmiştir. Bununla birlikte sektördeki dinamizme uygun olarak Türkiye Uzay Ajansı kurulmasına yönelik çalışmalar da devam etmektedir. Uzaya dönük çalışmalar yeni keşifler ile fayda sağlamakla birlikte çok büyük maliyetler ile gerçekleştirilmektedir. Çok yakın bir tarihte başlanmasına rağmen ülkemizde yapılan uzaya dönük faaliyetlerde önemli mesafeler alınmıştır. Haberleşme ve keşif uydularımız yörüngelerine yerleştirilmiş, ülkemize ve bölge ülkelerine hizmet vermektedir. Küresel uçak firmalarının ihtiyaç duyduğu donanımlar da üretilmekte ve ihraç edilmektedir.”

Uzay istasyonu ve uzay mekiği çalışmaları, uydu fırlatma kabiliyetlerinden sonra kazanılması gereken üst seviye bir teknolojik faaliyet olduğunu ifade eden Orman ve Su işleri Bakanı, “Türkiye'nin sahip olmayı planladığı uydu programlarının sürdürülebilirliğini desteklemek ve uzaya bağımsız erişebilmek maksadıyla uydu fırlatma yeteneğinin kazanılması maksadıyla yürütülen Uydu Fırlatma Sistemi (UFS) projesi Savurma Sanayi Müsteşarlığı uhdesinde yürütülmektedir” dedi. (ANKA)