"Ege Turizm Merkezi- Çeşme Projesi’' ile ilgili basın toplantısı düzenleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, projeye ilişkin soruları yanıtladı.

Bakan Ersoy: Çeşme Projesi'nin 10 ay içerisinde çalışmaları tamamlanacak

AYCAN KARADAĞ

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 'Ege Turizm Merkezi- Çeşme Projesi’ ile ilgili İzmir Ticaret Odası’nda bir basın toplantısı düzenledi. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ve İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener katıldı. Projede öncelikli alanlar belirlenirken, İzmir Ticaret Odası, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çeşme Belediyesi proje ortak tasarım ekibi oluşturdu.

Süreç hakkında bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 10 aylık bir çalışma süreci olduğunu belirterek, “Ege turizm merkezleri çeşme etabı yaklaşık 8-9 aydır gündemimizde. Proje başladığı zaman başlangıçta bilgi kirliliği ve yanlış algılar oluşmuştu. Bakanlık olarak bu projenin çok şeffaf katılımcı ve paylaşımcı yürütüleceği konusunda söz vermiştim. Bu söz kapsamında ilerlemeye devam ediyoruz. Bugünden itibaren bu hafta projenin planlarını hazırlayacak proje ekibini oluşturduk. Bugüne kadar STK’lar, İBB, odalarımız ile birlikte proje konseptinde geleceğin turizm merkezini oluşturmak için tartıştık, mutabakat sağladık. Bundan sonra proje çalışma grubu belirlediğimiz konseptlerin doğaya çevreye saygılı şekilde çevre dostu proje halinde konseptlerin araziye yerleştirilmesi konusunda çalışma yapacak. Bunu da paylaşımcı şekilde yapacak. Proje ekibinin merkezi Çeşme de oluşturuluyor. Şeffaflık politikamız gereği düzenli olarak ziyaret eden herkese bilgilendirme yapacağız. 10 aylık süreçte projeler, planlar hazırlanıp çalışma aşamasına geçeceğiz. Proje grubunu İZTO önerisi ve İBB, Çeşme Belediye başkanlığının mutabakatı ile oluşturduk. Proje grubunun önerileri neler diyorsanız 100 bin çevre ölçekli çevre düzen planını hazırlayacaklar, 25 bin ölçekli nazım imar planını, 5 bin ölçekli nazım imar planı ve bin ölçekli uygulama imar planını hazırlayacaklar. Ekolojik yaşam planını hazırlayacaklar. Stratejik çevresel değerlendirme raporunu hazırlayacaklar. Mikro bölgelerin etüt raporunu, ekolojik araştırma ve değerlendirme raporu hazırlanacak. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi tarafından hazırlanacak 3 adet etüt raporu hazırlanacak. Deniz suyundan içme kullanım suyu temini fizibilite raporu da oluşturuluyor” diye konuştu.

TURİZM PAYI YÜZDE 20’YE ÇIKARTMAYI HEDEFLEYEN BİR YAKLAŞIM VAR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, “Bugüne kadar süreci şeffaf bir şekilde yürüttüğü için Bakanımıza teşekkür ediyorum. Ortak hareket iradesi, kent ittifakı yaratma çok önemli. Bakanımızın buna öncelik göstermesi çok değerli. Bundan sonraki 10 aylık süreçte birçok alanda çalışma yapılacak. Bu süre içinde bu ittifak birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü bütün mesele bir mutabakat halinde bu ölçekteki projeyi hayata geçirmektir. Doğaya saygılı, çevre önceliklerini koruyan doğayla uyumu öne çıkartan bir gelişim, büyüme hedefimiz var. Egenin Türkiye’deki turizm payı yüzde 10 civarında bunu 20’ye çıkartmayı hedefleyen bir yaklaşım var. Kısacası ilkeleri içeriği konusunda büyük bir mutabakat var bizde bu mutabakat çerçevesinde üzerimize düşen ne ise İzmirlinin önceliklerini gözeterek, projenin doğayla uyumunu yarımadanın doğal zenginliklerinin korunmasını önceliklerini koruyarak birlikte çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ise, “Bugün geldiğimiz nokta belki de Türkiye’ye örnek olacak bir nokta. Ortak akıl ile Çeşmenin ve bölgemizin doğasını ve değerlerini koruyarak 60 ile 90 gün arasına sıkışmış sezonumuzun tüm yıla yayılması ile ilgili bir Türkiye Projesi’nde mutabık kaldık. Bugüne kadar konuştuğumuz her şeyin altına hem Büyükşehir Belediye Başkanımız hem de ben imza atacak durumdayız. İnşallah bundan sonra da bu proje grubu ortak akılla Türkiye için Ege için İzmir için Çeşme için çok güzel şeyler yapacak” dedi.

AMACIMIZ BÖLGENİN MENFAATLERİNİ GÖZETEREK EN DOĞRU SONUCUN ELDE EDİLMESİ

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer BirGün’ün sorusunu cevapladı. Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği’nin (TMMOB) kamuoyuna sunduğu Çeşme Projesi Raporu’nda projenin kamu yararı taşımadığı ve doğaya zarar vereceği yönündeki ifadelerin hatırlatılması üzerine konuşan Bakan Ersoy, “Proje grubunu biz belirlemedik. İzmir Ticaret Odası, Çeşme Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi belirledi. Biz geleceğin 50 yılını turizme örnek göstereceği gerekli konseptleri belirledik. Bundan sonrası için bunların ne kadarı projeye yerleştirilebilir proje grubu belirleyecek. Hiçbir şey olmazsa olmaz değil. Her şeye evet demek de her şeye hayır demek de iyi bir şey değil. Amacımız bölgenin menfaatlerini gözeterek en doğru sonucun elde edilmesi” dedi.

BİZ SADECE İLKELERDE VE YÖNTEMDE MUTABIKIZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer de kendisine yöneltilen, “Son açıklamanızda kafanızda projeyle ilgili soru işaretleri olduğunu söylemiştiniz. Bu soru işaretleri giderildi mi?’ sorusuna şu yanıtı verdi: “Bu çaptaki projelerin sorusu hiç bitmez. Tüm mesele soruların cevaplarının bulunma sürecinde nasıl bir yol izleniyor buna bakmak. Ne kadar bilimsel bir yol izleniyor, ne kadar doğaya saygılı bir yol izleniyor, ne kadar mutabakat içinde bir yol izleniyor buna bakmak lazım. Sorularımız tabi ki var, çünkü ortada bitmiş bir proje yok daha. Biz sadece ilkelerde ve yöntemde mutabıkız, gelecek konusunda ortaya konmuş bu irade ve perspektif konusunda mutabıkız. Ama bunun içinin nasıl doldurulacağı meselesinde tabi ki daha çok şey konuşulacak, tartışılacak. Ama güzel olan şey Sayın Bakanımız yolu açıyor ve diyor ki; ‘Siz İzmir olarak takip etmeye devam edeceksiniz.’ Biz de onun açtığı bu yoldan devam edeceğiz.”