Bakan Ersoy ‘nadiren’ dedi, onlarca festival yasaklandı
Fotoğraf: Milyon Fest

Kayhan AYHAN

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, gericilerin baskılarıyla valilik ve kaymakamlık talimatları üzerine art arda iptal edilen festival ve konserlerle ilgili “nadiren iptal kararları verebiliyor" dedi ancak son dönemde onlarca festival ve konser iptal edildi.

Türkiye’de özellikle gençlerin tercih ettiği festival ve konserler Müdafaa-i İslam Hareketi gibi gerici gruplar tarafından hedef gösterildi. Valilik ve kaymakamlıklar ise bu festival ve konserleri yasakladı. Gerici grupların içki kullanılması ve çadır kurulması gibi nedenlerden hedef gösterdiği ve iptal edilen festivallere son örnek Bursa’daki Nilüfer Müzik Festivali oldu. Kaymakamlık, festivale içki satışı ve kamp yasağı getirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise gericilerin baskılarıyla valilik ve kaymakamlık talimatları üzerine art arda iptal edilen festival ve konserlerle ilgili yaptığı konuşmada, "Kültür ve Turizm Bakanlığı açısından ve konunun doğası gereği; bizim için ne kadar az kısıtlama, ne kadar az sınırlama olursa o kadar doğru olur. Bizim yaklaşımımız bu. Hatta mümkünse hiç kısıtlama, hiçbir sınırlama olmasın. İşimiz kültür, sanat ve turizm..." dedi.

"Bazı bölgelerde, bazı hassasiyetler oluşabiliyor ve kaymakamlıklar nadiren iptal kararları verebiliyor" diyen Ersoy, "Ancak kaymakamlık son merci değil, ilk merci. Eğer haksız bir uygulama olduğu düşünülüyorsa, hukuk yolu ile karar düzeltme talep edilebilir" ifadelerini kullandı.

Ersoy’un nadiren dediği yasaklar son dönemde sık sık gündeme geldi. Son süreçte onlarca fesival ve konser ya iptal edildi ya da yasaklandı.

İPTAL VE YASAKLAR

Son dönemde iptal edilen konser ve festivaller şöyle; Eskişehir Anadolu Fest, Niyazi Koyuncu Pendik Konseri, Zonguldak Kozlu Müzik Festivali, Kazdağı Ekoloji Festivali, Zeytinli Rock Festivali, Munzur Kültür ve Doğa Festivali, ODTÜ Bahar Şenliği, Muş Metin-Kemal Kahraman Konseri, Aynur Doğan Bursa ve Kocaeli konserleri, Başkent Kültür Yolu Festivali Mirae Konseri, Başkent Kültür Yolu Festivali Ara Malikian Konseri, Apolas Lermi Denizli ve Bostancı konserleri, Milyon Fest Fethiye. Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle düzenlenen konserde, Halkevi Müzik Topluluğu üyesi iki kişinin sahneye çıkmasına izin verilmedi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi’nin 1 Eylül Dünya Barış Günü konseri Mersin Valiliği’nce yasaklandı. Malatya'da başlaması planlanan Gençlik Festivali de hedefe konan bir diğer festival olmuştu.