Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, bütçe görüşmeleri sırasında nükleer santralların felaketlere neden olduğunu anımsatan muhalefete, “O zaman uçağa da binmeyelim. Demirden korkan trene binmez” dedi.

‘Bakan’ın en basit sorulara  bile verecek yanıtı yok’

Hüseyin Şimşek

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçe teklifi görüşülmelerinde nükleer santral ve Sayıştay tespitleri başta olmak üzere çok sayıda tartışmalı konu gündeme geldi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, nükleer santralların yol açabileceği felaketleri “küçümseyici” ifadeler kullandı. Bakan Dönmez, komisyonda milletvekillerine bakanlığın bir yıllık çalışmalarını anlattı.

Yer altı ve yer üstü kaynakların ortaya çıkarılması için büyük çaba gösterdiklerini ifade eden Dönmez, nükleer santralın önümüzdeki dönemde enerji üretiminde büyük rol oynayacağını ifade etti.


Dönmez’e itiraz eden muhalefet milletvekilleri ise etkileri on yıllarca sürebilen Çernobil gibi büyük felaketleri anımsattı. HDP’li Garo Paylan’ın, “Çernobil” vurgusu üzerine konuşmasını yarıda kesen Bakan Dönmez, “Tarihte geçmiş bir iki kazadan dolayı bunu yapacaksak uçağa binmemeniz lazım Garo Bey. Yani Çernobil var ama dünyada iki veya üç tane öyle ciddi kaza var ama eskilerin deyimiyle hani ‘Demirden korkan trene binmez’ dedi. Bakan Dönmez, bütçe sunumu sırasında hatalı bilgiler de paylaştı. Sayıştay Denetim Raporları’na değinen Dönmez, bakanlığına yönelik herhangi bir denetim bulgusuna rastlanamadığını öne sürdü. Dönmez’in bu sözleri kullanmasına karşın Sayıştay’ın son denetim raporunda üç ayrı “hatalı işlem” tespit edildi. Raporda, elektrik satış lisansına sahip bazı tüzel kişilerin tüketicilerden tahsis ettiği ve bakanlığa iletmesi gereken paraları hiçbir zaman yatırmadığı ifade edildi. Sayıştay, diğer iki tespitinde ise bakanlığın hesap hatalarına imza attığını vurguladı.

CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ise Bakan Dönmez’e, yurt dışı iştiraklerinde görevli yöneticilerin maaşlarını sordu. Bu konuda çok sayıda iddianın var olduğunu, dolar üzerinden kazanılan maaşların hiçbir zaman açıklanmadığını vurgulayan Yavuzyılmaz, “Sayın Bakan, size dünyanın en basit sorusunu soruyorum: Sermayesi devlet kurumlarına veya kuruluşlarına ait olan EUAŞ ICC, BOTAŞ International ve Eti Madenin yurt dışı şirketlerinin genel müdürlerinin net ve bürüt maaşlarını soruyorum” dedi. Bakan Dönmez, bu soruya komisyonda yanıt vermedi.