Sağlık Bakanı Fahrettin Koca koronavirüs salgınına ilişkin yeni değerlendirmelerde bulundu. Koca, Türkiye'nin aldığı tedbirlere ilişkin de bilgi verdi

Bakan Koca'dan koronavirüs açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 'koronavirüs'le ilgili güncel açıklamalarda bulundu. Koca, "Türkiye'ye girişi ne kadar geciktirebilirsek, bu süreçte ne kadar az etkilenebilir ülke olursak bizim için başarı olur" dedi.

SINIRA SAHRA HASTANELERİ OLUŞTURULDU

Başka ülkeler üzerinden gelip Çin'e uğrayan herkesi 14 gün gözetim altına aldıklarını kaydeden Koca, "Sınır bölgesinde sahra hastaneleri oluşturuldu" diye konuştu.

"Bundan sonraki süreçte İran ile benzer durumu yaşanacağını ifade eden Koca, "Risk kapıya geldi, son derece önemli. Bölgemizde her geçen gün artıyor yayılım. Tedbirlerimizi almamız, sınırdan girişleri önlememiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Koca'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Şu ana kadar Türkiye'de herhangi bir koronavirüs vakasına rastlanmadı. Bu, rastlanmayacağı anlamına gelmez. Eninde sonunda bize de gelebilir demiyorum, bize de gelme durumu her an olabilir. Çünkü komşumuz İran'da ciddi bir salgın var."

"Bütün hazırlıklarımız var. Yapılması gereken ne ise her noktada hazırız. İlk günden itibaren bütün illerde referans hastaneleri oluşturduk."

"Herkesin maske kullanmasına gerek yok ama gribi olan, soğuk algınlığı belirti ve bulguları olanlar bulaştırmamak üzere maske kullanmalı."

"Hava sıcaklığının artmasıyla bu salgının azalacağı yönünde dünyada, DSÖ'de ve bizim Bilim Kurulu'nda bir kanaat söz konusu."

"Şehir Hatanemizde 48 tane karantina odamız hazır bekletiliyor."

"Şu yenirse bu virüsü kolay atlatırsınız veya bulaşmaz gibi bir yaklaşımın doğru olmadığını söylemek istiyorum."

KORONAVİRÜS VAKALARININ GİZLENDİĞİ İDDİASI

"Tedavi zincirini bırakıp,'Sonucunuz negatif, gidebilirsiniz' mi denecek? Böyle bir şey olabilir mi?"

8 KİŞİ GÖZLEM ALTINDA

"Sınırdan geçen 8 kişiyi gözlem altına aldık."

"Amacımız, dört sınır kapısında sahra hastaneleri oluşturup gelmek isteyen vatandaşları 14 gün mümkün mertebe sınır ve sınıra yakın noktada tutup ülkeye almamak."

KORONAVİRÜS AŞISI

"Koronavirüs aşısı çalışmasıyla ilgili gelişme olduğunu söyleyen merkez ve ülkeler var. Aşı ile ilgili antikor sürecinden sonra klinik çalışma son derece önemli. Esas zaman alıcı olan da klinik çalışma. Bu süreç en az 6-9 ay olacak. Bugünden yarına aşının hemen pratik kullanıma geçebileceğini beklemiyoruz."

İRAN'DAN GETİRİLEN YOLCULAR

"Hiçbir yolcumuzun sonuçlarının pozitif olmadığını, hepsinin negatif olduğunu çok rahat söyleyebiliriz."