Antalya'nın Manavgat ilçesinde Yeniköy, Kalemler, Sarılar, Bahçelievler ve Sorgun bölgesinde çıkan orman yangını ikinci gününde devam ediyor. Yangın nedeniyle birçok ev yanarken, bölgelerde tahliye işlemleri gerçekleştirildi. Yangında 3 kişi hayatını kaybetti.

Manavgat'ta yangın sürüyor: AFAD, 3 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı

Manavgat'ta dün 12.00 sıralarında Yeniköy mahallesinde başlayan ve 4 farklı noktada ilerleyen yangına müdahale devam ediyor. Manavgat merkeze 30 kilometre uzaklıkta başlayan yangın nedeniyle birçok ev yanarken, bölgelerde tahliye işlemleri gerçekleştirildi. 62 kişi yangından etkilendi. İlçe merkezine 4 kilometre uzaklıktaki Ulukapı Sülek Mahallesi de boşaltıldı.

Gece boyunca esen şiddetli poyraz nedeniyle alevler Ulukapı Sülek Mahallesin'e kadar geldi. Yangının ilk çıktığı noktaya 25, Manavgat merkeze ise 4 kilometre uzaklıktaki mahalle jandarma ekipleri tarafından boşaltıldı. Alevlerin ortasında kalan evlerdeki vatandaşı jandarma ekipleri siren çalarak uyarıp tahliye etti. Bazı çiftçiler küçükbaş hayvanlarını sürü halinde önüne alarak mahalleden kaçtı.

AFAD, Manavgat’taki yangında 3 kişinin hayatını kaybetti. AFAD yaptığı açıklamada, “3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 122 vatandaşımız etkilenmiştir. 58 vatandaşımızın tedavileri devam etmektedir” dedi. Bakan Pakdemirli, Değirmenli Mahallesi'nde Osman Gardaş ve Şehri Gardaş isimli iki kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Öte yandan Manavgat Kaymakamı barajda mahsur kalan 10 kişinin kurtarıldığını açıkladı.

KEPEZBELEN'DE BİR KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ, OYMAPINAR BARAJI'NDA 10 KİŞİ MAHSUR KALDI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ikinci günün sabahında yaptığı açıklamada "Kepezbeleni boşaltırken evinde yalnız kalan 82 yaşındaki bir amcamız vefat etmiş durumda" dedi.

Pakdemirli "Buradan sizler vasıtasıyla yangın bölgelerindeki vatandaşlarımıza tekrar sesleniyorum. Uyarıları mutlaka dikkate alsınlar. Uyarıları boşa yapmıyoruz. Elbette malımız önemli ama hiçbir şey canımızdan önemli değil. Evinde yalnız kalan amcamız maalesef vefat etmiş durumda. Lütfen anonslara ve bu konudaki çağrılara mutlaka uymamız gerekir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"Helikopterle bu arkadaşlarımızı alma imkanımız yok. Helikopterler havada zor duruyorlar" diyen bakan şunları söyledi:

"Oymapınar Barajı'nda 10 kişinin mahsur kaldığı bilgisi var elimizde. Hayati tehlikeleri yok. Burada anonslar yapıldı, maalesef orada kalmışlar. Helikopterle bu arkadaşlarımızı alma imkanımız yok. Helikopterler havada zor duruyorlar, biz de güçlük çektik. Bütün bu coğrafyalarda, tüm yangın coğraflarında hava araçları zorlukla faaliyetlerine devam edebiliyor. Oymapınar'da mahsur kalan vatandaşlarımızla ilgili ekiplerimiz yolda. Onları tahliye etme çabası içindeler.

Alevlerin yerleşim yerlerine sıçraması sonucu bazı evler kullanılamaz hale geldi, ahır ve bahçelerdeki hayvanlar öldü, bazı araçlarda, iş makinelerinde ve meyve bahçelerinde hasar oluştu.

Yangın nedeniyle Akseki'nin Kepezbeleni Mahallesi ile Manavgat ilçesine bağlı Karavca, Güzelyalı, Saraçlı, Çeltikçi ve Ulukapı Mahalleri'ndeki bazı evler boşaltıldı.

Ekipler, yangını kontrol altına almak için müdahalesini sürdürüyor. Yangın nedeniyle birçok ev yanarken, bölgelerde tahliye işlemleri gerçekleştirildi.

PAKDEMİRLİ: FAZLA ODAKLA MÜCADELE İŞİMİZİ ZORLAŞTIRIYOR

Bekir Pakdemirli, önceki açıklamasında "Fazla sayıda odakla mücadele ediliyor olması işimizi zorlaştırıyor" demişti. Pakdemirli, evlerinden tahliye edilen vatandaşlara ilişkin "Vatandaşlar genelde akrabalarına dağılmış durumdalar. Yani bir yerde kümelenmiş, Kızılay'ın AFAD'ın yardımını bekleyen bir vatandaş yok" ifadelerini kullandı. Yangının etkili olduğu alanın arttığını belirten Pakdemirli, "Akşam saatlerinde 600 hektar demiştik. Bunun en az üç dört misline çıkacağını görüyoruz şimdiden" değerlendirmesinde bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 62 kişinin yangından etkilendiğini duyurmuş, 3’ünün yanık, 2’sinin kırık, 57’sinin ise dumana maruz kalma sebebiyle tedavi altına alındığını belirtmişti.

MANAVGAT DEVLET HASTANESİNDEKİ 10 ENTÜBE HASTA TEDBİR AMAÇLI SEVK EDİLDİ

Devam eden orman yangını sebebiyle, Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'ndeki 10 entübe hastanın da tedbir amaçlı başka hastanelere sevk edildiği bildirildi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yapılan açıklamada, "Manavgat Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde entübe durumunda olan 10 hasta tedbir amaçlı başka hastaneye nakledilmiştir. Manavgat Devlet Hastanesi yangınla alakalı herhangi bir tehlikeyle karşı karşıya değildir. Hizmetine devam etmektedir" denildi.

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI: HİÇ BÖYLE BİR YANGIN GÖRMEDİM

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek, CNN Türk'te yangından hemen sonra katıldığı canlı yayınında, "Bugün en kötü günümüzü geçiriyoruz Antalya olarak. Hiç böyle bir yangın görmedim, 27 yıllık yöneticiyim" dedi.

MAHSUR KALAN ÜRETİCİ: ÖLÜRSEK BUNU İZLEYİN

Manavgat'ın Şişeler Mahallesi'nde bir üretici, tarladaki büyükbaş hayvanlarını alevlerin sardığı alandan kaçırmaya çalıştı.

İnekleri yakalamaya çalışan üretici bir taraftan o anları cep telefonu kamerasıyla kaydederek, "Allah'ım yardım et, ölürsek bunu izleyin" diye ağladı.

Manavgat'ın Şişeler Mahallesi'nde üretici, tarladaki büyükbaş hayvanlarını alevlerin sardığı alandan kaçırmaya çalıştı. İnekleri yakalamaya çalışan üretici bir taraftan o anları cep telefonu kamerasıyla kaydederek, "Allah'ım yardım et, ölürsek bunu izleyin" diye ağladı.

CHP'Lİ ARI: MÜDAHALE EDEN YOK

Manavgat'ta evlerin yandığı bölgede incelemeler yapan ve bir video paylaşan CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, evlerin yanmaya devam ettiğini göstererek "Ormanlık alanda, orman yanıyor yandıktan sonra kendisi sönüyor. Müdahale eden yok, helikopter yok, uçak yok, evlere yapılan bir müdahale yok. Gördüğünüz gibi evler göz göre göre yanıyor. Herhangi bir helikopter müdahalesi söz konusu değil.

ADANA VE MERSİN'DE YANGIN

Antalya'nın yanı sıra Adana ve Mersin'de de yangınlar sürüyor. Bakan Pakdemirli, "Adana, Mersin ve Antalya'daki yangınlarda 476 arazöz, 1904 personel halihazırda mücadele ediyor" diye konuştu.

Mersin'de 4 mahallenin boşaltıldığını, yangının yaklaşık 1000 hektar kadar alanı etkilediğini aktaran Pakdemirli, "Maalesef ki 80 kilometre süratle esen, devam eden rüzgar var, öyle görülüyor ki yarın öğle saatlerine kadar devam edecek, öğle saatlerinden sonra da 60 kilometre süratle devam edecek" dedi.

Adana'daki yangını 186 arazöz, 744 personel, Mersin'deki yangınları 90 arazöz, 360 personel ve Manavgat'taki yangını 200 arazöz, 800 personel ile söndürme çalışmalarının devam ettiğini aktaran Pakdemirli, çalışmaların karadan yürütüldüğünü bildirdi.

OSMANİYE'DE ORMAN YANGINI 2. GÜN DE SÜRÜYOR

Osmaniye'nin Kadirli ilçesindeki orman yangını ikinci gününde devam ediyor. Gece boyu karadan devam çalışmalara, havanın aydınlanmasıyla havadan da destek verilmeye başlandı.

İlçeye bağlı Karatepe ve Bozkuyu köyleri arasındaki ormanlık alanda dün saat 13.00 sıralarında çıkan yangın, ikinci gününde poyrazın da etkisiyle devam ediyor. Dün havanın kararması nedeniyle ara verilen havadan müdahaleye günün ışımasıyla birlikte tekrar başlandı. Yerleşim yerlerine sıçrayan, evlerin ve bahçelerin yandığı, ahırlardaki havyanların da öldüğü yangın, gece karadan yapılan müdahaleye rağmen kontrol altına alınamadı. Poyrazın etkisiyle hızla büyüyen yangını söndürmek için ekiplerin karadan ve havadan müdahalesi devam ediyor. Öte yandan Osmaniye merkeze bağlı Dereobası Mahallesi'ndeki orman yangını ise gece saatlerinde kontrol altına alındığı, soğutma çalışmalarının sürdüğü öğrenildi. Dereobası Mahallesi'ndeki orman yangınını çıkardığı şüphesiyle gözaltına alınan 6 kişinin sorgusunun ise devam ettiği bildirildi.

2 KİŞİYE LİNÇ GİRİŞİMİ

Manavgat'ta, yangın bölgesinde evleri ve arazileri bulunan yurttaşlar, Hocalar Mahallesi girişinde ormanı yaktığını düşündükleri 2 kişinin araçlarının yolunu kesti. Bir anda sayıları artan grup, şüphelendikleri 2 kişiye saldırmaya başladı. Kalabalık, şüphelendikleri 2 kişiyi taş ve soparlarla darp edip otomobilini ateşe verdi.

manavgat-ta-yangin-suruyor-afad-3-kisinin-yasamini-yitirdigini-acikladi-904206-1.manavgat-ta-yangin-suruyor-afad-3-kisinin-yasamini-yitirdigini-acikladi-904207-1.