CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya çeşitli konularla ilgili istatistiki bilgi edinmek için soru önergesi verdi. Soylu, bu önergelerin hiçbirisine istatistiki olarak net bir yanıt vermedi.

Bakan Soylu’nun istatistik inadı

CHP’li Milletvekili Bülbül, İçişleri Bakanı Soylu'nun yanıtlaması istemiyle son 5 yılda kolluk güçlerinin kullanımı için ne kadar biber gazı satın alındığını, bunların ne kadarının kullandığını, alınan ve kullanılan gazların yıllara ve illere göre dağılımını sordu. Soylu ise söz konusu soru önergesine "Toplumsal olaylara müdahalede kullanılan göz yaşartıcı gazlar, tüm modern polis teşkilatlarında olduğu gibi ülkemizde de kamu düzenini sağlamada zafiyete düşülmeyecek şekilde 'yeterli miktarda' alınmaktadır" yanıtını verdi.


Bülbül, 26 Nisan 2021 tarihinde koronavirüs salgını nedeniyle alınan tam kapanma kararının ardından, kaç tekel bayii hakkında içki satıldığı için işlem yapıldığını, içki satışı yaptığı gerekçesiyle esnafa kaç para ceza kesildiğini sordu. Soylu, bu soru önergesine de net bir cevap vermedi. Soylu, cevabında önlemleri ihlal eden kişiler hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve Kabahatler Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edildiğini ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu kapsamında gerekli adli işlemlerin yapılması için suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi.

NET CEVAP ALINAMIYOR

Bülbül, bir başka önergesinde ise Soylu’ya 2015 yılından önergenin yanıtladığı tarihe kadar kaç asker, polis, korucu ve sivil yurttaşın terör örgütleri tarafından kaçıldığını, kaç yurttaşın operasyonlarla kurtarıldığını ve kaçının hala rehin tutulduğunu, terör örgütleri tarafından kaçırılan yurttaşlarla ilgili ne tür çalışmaların yapıldığını sordu.

Bakan Soylu ise Bülbül’ün soru önergesine yine net bir cevap vermedi ve yanıtında şöyle dedi: “Ülkemiz, ulusal güvenliğini ve kamu düzenini tehdit eden, güvenlik güçlerinin ve vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini hedef alan terör örgütleriyle ayrım gözetmeden, demokratik ve hukuk kuralları çerçevesinde etkin bir şekilde ve kararlılıkla mücadele etmektedir.”

‘DENETİMİ TIKIYOR’

Soylu’ya tepki gösteren Bülbül, verdiği önergelerde sorduğu sorulara yanıt alamadığını kaydederek, "Özellikle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TBMM'yi hiçe sayarak ve Bilgi Edinme Kanunu'nu ihlal ederek, verdiğimiz soru önergelerini yanıtsız bırakıyor. Son 5 yılda ne kadar biber gazı alındığını soruyoruz, 'yeteri kadar' diye yanıt veriyor. Bu yanıtın altına imza atmaktan da ne imtina ediyor ne de utanıyor. Bu tutumdan derhal vazgeçilmelidir. Bakanlık, soru önergelerini istenilen bilgi ışığında yanıtlamakla yükümlüdür. Tek adam sistemini dayatarak Meclis'i itibarsızlaştırmaya çalışan AKP, denetim yollarını tıkamaya çalışıyor" dedi.

ANKA