Bakan ya yasayı bilmiyor ya da doğruyu söylemiyor
Avukatlar, Adana Adliyesi’nin önünde Atalay’ın serbest bırakılması için çağrı yaptı. (Fotoğraf: MA)

Haber Merkezi

Seçilmesine, mazbatasını almasına, TBMM Başkanı adayı olmasına rağmen tahliye edilmeyen Türkiye İşçi Partisi’nin tutuklu Hatay Milletvekili Can Atalay, Silivri Cezaevi’nden ANKA Haber Ajansı’nın sorularını yanıtladı. 

Atalay; Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un, “Yargıtay'da görülen bir dava. Hüküm verilmiş ve hükümlü olarak dosyası devam ediyor. Gezi Davası anayasal düzenle ilgili bir konu. Anayasa'nın 14. maddesindeki dokunulmazlık kapsamı dışında olan dosyalardan" açıklamasına şu yanıtı verdi: “Sayın Adalet Bakanı; ya Anayasayı ve konuya ilişkin içtihatla beraber meseleyi bütünlüğü içinde bilmiyor. Yahut bilmesine rağmen doğruyu söylemiyor. Ayrıntıları avukatlarım açıklıyor ve açıklayacaklar. Tüm ilgililerin avukat arkadaşlarıma kulak vermesini; bir tutuklu, bir yurttaş, bir milletvekili olarak bekliyorum.

Sayın Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş’a seslenmek istiyorum: Başkanlığını yaptığı yasama meclisinin bir üyesinin hakları ihlal edilmekte, görevini yapması hukuka aykırı biçimde engellenmektedir. Bu görev; Hatay halkının, yıkılmış bir kentin ortasında, bin bir zorluklarla mücadelelerini temsil etme, haklarını savunma ve nihayet on binlerce yurttaşın sesi olabilme görevidir. Milli irade bir bütündür, bölünemez. Görevinizin size yüklediği sorumlulukla davranmanızı talep ediyorum.”

Atalay’ın cezaevinde tutulmasına karşı 210 basın emekçisi ortak bir açıklama yayımladı. Metinde, basın emekçilerinin halkın haber alma özgürlüğü kadar, halkın seçme ve seçilme hakkı ile temsiliyet hakkına da sahip çıktığı kaydedildi. Metinde “Seçilmiş bir milletvekili olarak Can Atalay’ın yasama faaliyetlerine katılmasının önündeki engellerin kaldırılmasını, T.C. Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile koruma altında olan seçme ve seçilme hakkının gözetilerek Anayasa’nın açık hükmünün derhal yerine getirilmesini bekliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ise Atalay’ı cezaevinde ziyaret etti. Ziyaret sonrası yapılan açıklamada “Milletvekili adaylığı başvurusu Yüksek Seçim Kurulu tarafından kabul edilen, milletvekili seçimlerine giren ve milletvekili seçimlerinden sonra milletvekili seçilerek mazbatasını alan Sayın Can Atalay, parlamentoda Anayasal hak olan ve kendisine bu oyu veren milletin iradesini, orada mücadelesini vermek üzere parlamento çatısı altında olması gerekmektedir” dedi.