Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un, Başkent Kültür Yolu Festivali’nde oynanacak Anadolu Mucizesi isimli oyuna müdahale ettiği ileri sürüldü. CHP’li İlgezdi, müdahaleyi Meclis’e taşıdı.

Bakan yardımcısı Yavuz’un, 'Anadolu Mucizesi' isimli oyuna müdahale ettiği iddia edildi

Berkay SAĞOL

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un, Ankara’da bu yıl ilk kez düzenlenen, Başkent Kültür Yolu Festivali için hazırlanan ‘Anadolu Mucizesi’ isimli oyuna müdahale ettiği öne sürüldü. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, iddiaları Meclis gündemine taşıdı.

İddiaya göre Bakan Yardımcısı Yavuz, eski TBMM’de sahnelenmesi planlanan tiyatro oyununun provalarında dekora, ışığa, kostüme ve hatta oyunculuğa kadar her şeye müdahale etti, söz konusu sansüre itiraz eden yönetmen Adnan Erbaş ise oyunu geri çekti. Oyunun bilet satışları da durduruldu. Ayrıca Yavuz’un iki yıl önce yine Meclis’te oynanacak bir başka oyunda kadınların sahneye çıkmasını istemediği iddia edildi.

BirGün’e konuşan, Anadolu Mucizesi isimli oyunun ekibinden kişi, Yavuz’un önce dekorlara müdahale ettiğini ancak sorunun daha sonra çözüldüğünü aktardı. Ekip üyesi şunları söyledi: “İlk başta dekorlara karışıldı ancak bir şekilde çözüm bulduk. Oyunun sahnelenmesine günler kala hanımefendi haddini aşan her şeye karıştı. Oyunun her türlü estetik noktasına müdahale edildi. Bizden istenen oratoryo tarzı Kurtuluş Savaşı mücadelesiydi. Çok fazla şeye müdahale edilince yönetmenimiz Anadolu Mucizesi isimli oyunumuzu geri çekti.” Tiyatro oyuncusu Atsız Karaduman sosyal medyadan bir paylaşım yaparak iddialara tepki gösterdi, “Bakan Yardımcısı umarım kurumda yönetmen koltuğuna oturmaya heves etmiyordur. Herkes haddini ve hududunu bilecek” dedi.

TİYATRO TARİHİNDE BİR İLK

İddialara CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “Tiyatro tarihimizde bir ilk yaşanıyor” diyerek tepki gösterdi. İlgezdi “Bakan Yardımcısı gösterinin provalarına katılarak dekora, ışığa, kostüme ve hatta oyunculuğa karışıyor. Bu mobbinge ve sansüre sessiz kalamayan yönetmen Adnan Erbaş ise gösteriyi bırakıyor. Öte yandan 70 duraktaki festival Anıtkabir’e uğramıyor” dedi. İlgezdi, Kültür Bakanı Ersoy’a " Yavuz’un sahneye konacak oyuna müdahale yetkisi nereden gelmektedir?" diye sordu.