Bakan Yıldız saatlerce süren kesintiyi 17 saliseyle açıkladı

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Salı günü 81 ili etkileyen ve İstanbul, Ankara gibi büyük kent merkezlerinde saatlerce süren elektrik kesintisinin, 17 salisede meydana gelen bir teknik sorundan kaynaklandığını söyledi.

Teknik arızanın yanı sıra “siber saldırı” ihtimalinin de değerlendirildiğini anlatan Yıldız, “Saniyeler mertebesinde hatta saniyelerin bir kısım bölümlerinde iki iletim hattının 17 salise ara ile açıldığını anlattı arkadaşlarım. Saniye bile böyle role kombinasyonu için büyük bir zaman dilimidir” dedi.

İzmir Ailağa’daki santralların çıkması devreden çıkması ile üç olumsuzluğun aynı anda yaşandığını söyleyen Yıldız, bu durumun rastlantı olmasının küçük bir ihtimal olduğunu ima ederek, “3 tane olumsuzluğun aynı ana denk gelmesi nedeni 33 yıldır işi iletim olan arkadaşlarla konuştuğumuzda böyle bir olasılığın şu ana kadar olmadığını kast ettiler” dedi.


17-25 ARALIK SÜRECİNDE GÖRMÜŞTÜK
Yıldız, olası bir saldırı ihtimalini ise, yolsuzluk iddialarından ellerini yıkamak için hükümetin bir “darbe girişimi” olarak nitelediği 17-25 Aralık soruşturmalarıyla kıyasladı. Yıldız, “Siber saldırı ihtimal haricinde değil. Türkiye’de bir kriptolama yaptığınızda bunun deşifresinin yanı başında olduğunu biliyoruz. Mühendislikte bu bilinir. TEİAŞ sisteminin siber saldırıya açık olup olmadığını bu cümlelerle açıklayabilirim. 17-25 Aralık süresinde bunları gördük. Biz sistemin koruma altına alınmasıyla ilgili ayrı bir ekibimiz çalışıyor” diye konuştu.

Ülkenin dört bir yanında meydana gelen elektrik kesintileri çok sayıda soru işaretine yol açmıştı. Bazı uzmanlar kesintiler nedeniyle özelleştirme politikalarını sorumlu tutarken, çoğu uzman hükümetin bu tür durumlara hazırlıklı olması gerektiği konusunda birleşmişti.