Şehir hastaneleri açılırken kamu hastanelerinin kapatılması tartışmaları sürüyor. Son olarak Sağlık Bakanı “Taşınacak hastanemiz yok” dese de resmi evraklar bu söylemi çürütüyor. BirGün’ün edindiği belgelere göre, Başkent’te Etlik Şehir Hastanesi için 4 kamu hastanesinin kapısına kilit vurulacak. Bazı hastanelerde taşınma işlemi başladı. Halk ise bu duruma tepkili.

Bakan ‘yok’ diyor, belgeler yalanlıyor
Sami Ulus Hastanesi’nin de taşınma hazırlığında olduğu iddia edildi. (Fotoğraflar: BirGün)

Sibel BAHÇETEPE

Ankara Etlik Şehir Hastanesi’ne taşınması iddialarıyla gündeme gelen ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Kapatılacak hastanemiz yok” açıklamasını yaptığı Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile ilgili belirsizlik sürerken; Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Ankara Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Etlik Şehir Hastanesi'ne taşınacağı ortaya çıktı. Tabip odaları ve hekimler “Hastanelerin kapatılması için hazırlıklar hızla devam ediyor” dediler.

HAFTA SONU TAŞINACAK

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilen yazılarda, başkentteki dört hastanenin Etlik Entegre Sağlık Kampüsü’ne taşınacağı ve hastanelerin müstakil hastane statüsünden kaldırılacağı belirtildi. Hastanemi Açın Platformu Sözcüsü Op. Dr. Bayazıt İlhan, BirGün’e yaptığı değerlendirmede Sağlık Bakanı’nın “Kapatılacak hastanemiz yok” açıklamasının yetersiz kaldığını belirterek “Gerçek hiç de öyle işlemiyor, Ankara’da Dışkapı, Onkoloji, Sami Ulus, Ulucanlar Göz, Etlik Zübeyde Hanım Eğitim ve Araştırma hastanelerinin kapatılması için hazırlıklar hızla devam ediyor. Hafta sonu Etlik Şehir Hastanesi’ne taşınmalar başlıyor” dedi. Pek çok personelin geçen ay değişik birimlere tayininin çıktığını anımsatan İlhan ”Zaten pek çok personelin geçtiğimiz ay değişik birimlere tayini çıkmıştı. Yemekhane gibi birimlerde ise personele ‘Hafta sonu hastane kapanıyor, başınızın çaresine bakın’ deniliyor. İşsiz kalacaklar. Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasının arkasında durması, hastane kapatmalara son vermesi gerekiyor. Zaten devlet hastanelerinden randevu alınamazken, Türkiye’nin en önemli hastaneleri şehir hastaneleri uğruna kapatılıyor. Yurttaşların sağlık hakkına ve sağlık çalışanlarının haklarına verilen büyük bir zararla daha karşı karşıyayız” açıklamasını yaptı.

Ulucanlar Göz Hastanesi’nde personel eşyalarını topluyor, taşınma hafta başı.Ulucanlar Göz Hastanesi’nde personel eşyalarını topluyor, taşınma hafta başı.

BAŞINIZIN ÇARESİNE BAKIN

Ulucanlar Göz Hastanesi’nin yemekhanesinde 8 yıldır taşeron işçi olarak çalışan Ali Rıza Doğan ise hastanelerinin önümüzdeki hafta Etlik Şehir Hastanesi’ne taşınacağını ve hastanede çalışan hekimler ile personelin yavaş yavaş eşyalarını toplamaya başladığını belirterek “Yemekhane çalışanlarının durumuna yönelik yöneticimiz, hastane yöneticileriyle görüştü ve ‘Başınızın çaresine bakın’ demişler. Pazartesi ya da çarşamba günü taşınma olacak, hastane kapatılacak. Sadece acil açık kalacak ve iki tane de poliklinik. Ameliyatlar yarın (bugün) son. Doktorlar ve bilgi işlem personeli şehir hastanesine gidiyor, temizlik ve güvenlik personeline kura çekildi ve onlar çevre hastanelerine dağıtıldı ama bizim durum belli değil” dedi.

AMELİYATLAR DURDU

Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Muharrem Baytemür ise Onkoloji Hastanesi’ne yönelik Bakan’ın açıklamasının ardından kaotik bir durumun ortaya çıktığını belirterek “Onkoloji dışında da 4 tane daha hastane var taşınacak. Dışkapı, Sami Ulus Kadın, Ulucanlar, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları taşınmayacak deniyor ama Etlik Zübeyde Hanım’da elektif yani acil olmayan ameliyatlar dahi durmuş durumda, randevu verilmiyor. Sami Ulus’taki hastaların pazartesi günü taşınacağı söyleniyor” dedi. Etlik Şehir Hastanesi’nin 28 Eylül’de açılacağının söylendiğini anımsatan Baytemür, şöyle devam etti: “Bakanlık laf cambazlığı yapıyor. ‘Kapatmayacağız’ deniyor ama şu an mesela Sami Ulus’un koridorları boş. Biliyoruz ki Bilkent için kapatılan hastaneler var. Şehir hastanesinin gerek hekimleri, gerek sağlık çalışanları nereden gelecek, kiminle hizmet verecek? Seçime kadar bir oyalama yapabilirler, kapatmadan belki yavaş yavaş taşınır.”

Söz konusu belgede, 4 hastanenin taşınma kararı görülüyor.Söz konusu belgede, 4 hastanenin taşınma kararı görülüyor.

CHP milletvekili Dr. Murat Emir de sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Bakanlık hastaneye, ‘taşınmaya hazırlanın’ derken şimdi de ‘taşınmayacaksınız’ diyor. Sağlık hizmetlerinde kaos yaşanacak. Yönetemiyorsunuz!” dedi.

***

RAPOR, BAKANI ÇÜRÜTTÜ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanelerin kapatılacağının gerçeği yansıtmadığını söylese de 2014 yılında yayımlanan Etlik Şehir Hastanesi Çevre ve Sosyal Etki Değerlendirmesi raporu Koca’nın sözlerini çürüttü. Gercekgundem.com’da yer alan habere göre, raporda
Ankara’da 13 hastanenin kapatılacağı ve hastane çalışanlarının Bilkent ve Etlik Şehir Hastaneleri’nde görevlendirileceği ifade edildi. Proje başladığında sözkonusu 13 hastaneden birinin zaten kapatılmış durumda olduğunun belirtildiği raporda, diğer 12 hastane şöyle sıralandı: Sami Ulus Doğum ve Çocuk, Zekai Tahir Burak Eğitim ve Araştırma, Altındağ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Numune, Türkiye Yüksek İhtisas ve Atatürk Eğitim ve Araştırma, Ulus Devlet Hastanesi, Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Etlik Zübeyde Hanım Doğumevi, Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi, Abdurrahman Yurtasan Onkoloji ve Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi.