CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, tüm bakanlıklara; bağlı kurum ve kuruluşlarda alınan enerji tasarrufu tedbirlerini sordu. Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan gelen cevap ise "Enerji tasarruf tedbirleri kapsamında çalışanlar sık sık hatırlatmalar yapıyoruz, aydınlatma için gereken özeni gösteriyoruz" oldu.

Bakanlığın enerji tasarrufu anlayışı CHP'li Purçu'nun önergesi ile ortaya çıktı

HABER MERKEZİ

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, tüm bakanlıklara enerji tasarrufu tedbirlerini sordu. Soru önergesinde bakanlıklara bağlı kamu binalarında enerji tasarrufuna ilişkin neler yapıldığı, elektrik ve doğalgaz giderlerini düşürmek için hangi tasarruflara gidildiği ve enerji güvenliği için ek önlem alınıp alınmadığına dair yanıt istendi.

Soru önergesinin verildiği bakanlıklardan biri olan Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan verilen yanıt dikkat çekti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin verdiği yanıtta “Çalışanlara sık sık hatırlatma yapıyoruz, lambaların açık bırakılmaması konusunda gerekli özen ve dikkati gösteriyoru" ifadelerine yer verildi.

"TRAJİK BİR AÇIKLAMA"

CHP'li Purçu önergeye gelen cevaba yönelik yaptığı değerlendirmede, “Bakanlıklara enerji tasarruf tedbirleri kapsamında sorduğum sorulara Hazine Bakanlığı trajik bir açıklamada bulunmuş. Halka battaniye altında ısının derken, Hazine Bakanlığı da tasarrufu elemanları sık sık uyarmakla ve ışıkları açık bırakmamaları konusunda gerekli özen konusunda uyarmakla bulmuş" dedi.

"6 yıldır kalıcı yaz saati uygulanıyor; Bakan gündüz ışığından yararlanıyoruz diyor. Ayrıca önergeye gelen cevapta gün ışığından yararlanıldığı belirtilmiş" diyen Purcçu, "Hatırlatmak isterim ki 6 yıldır uygulanan ve inatla vazgeçilmeyen kalıcı yaz saati uygulaması enerji tüketimini daha da artırmıştır. Gecenin karanlığında evden çıkan öğrenciler, çalışanlar yine gecenin karanlığında eve dönmekte; vatandaş sürekli ışık açmak zorunda kalmaktadır" ifadelerine yer verdi.

Purçu sözlerine "AKP iktidarında kalıcı yaz saati uygulaması tasarruf değil; israf yaratmıştır. Sabit saat uygulamasıyla 5 yılda 6 milyar TL tasarruf edildiğini savunulurken; bu kanıtlanamamış, enerji uzmanları tarafından aksi ispatlanmıştır. Uygulama sadece enerji şirketlerini besleme fikri yatmaktadır. Bu uygulama ile faturalar kabarmış; faturalarını ödeyemeyenlerin sayısı artmıştır" diyerek devam etti.

"TASARRUF İÇİN ENERJİ ÇETELERİ DEĞİL, BİLİM DESTEKLENMELİ"

Purçu açıklamasının devamında şunları kaydetti:

"Avrupa’da çok ciddi enerji tasarruf tedbirleri alınırken Hazine Bakanlığı'nın açıkladığı tedbirler son derece düşündürücüdür. Bilimden uzak anlayışla alınmaya çalışılan enerji tedbirleri ile bir adım yol alınamaz. Enerji maliyetlerini düşürmek çalışanları uyarmak yetmez; enerji tekellerinin önüne geçmek gerekir. Enerji çetelerini değil, bilimsel gerçekleri göz önüne almak ve değerlendirmek gerekir."