Salgın nedeniyle her gün en az 200 yurttaş yaşamını yitirirken Sağlık Bakanlığı Omicron gibi yeni varyantların tespitine öncelik vermiyor. Prof. Dr. Ceyhan ise “Türkiye’de de Omicron varyantı var” dedi.

Bakanlığın önceliği varyantlar değil

İsmail ARI

Ülkede Covid-19 salgını nedeniyle her gün yaklaşık 200 yurttaş yaşamını yitirmeye devam ederken iktidar ve Sağlık Bakanlığı ise bu tabloyu sadece izlemekle yetiniyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, geçen temmuz ayında koronavirüs nedeniyle bin 600 yurttaş yaşamını yitirirken sadece bu ay en az 6 bin 240 yurttaş yaşamını yitirdi. Geçen haziran ayında toplam 176 bin ve temmuz ayında 301 bin vaka tespit edilirken kasım ayında en az 737 bin vakanın tespit edildiği açıklandı.


Salgın tablosu her geçen daha da vahim bir hâl alırken Afrika kıtasında ortaya çıkan Omicron adı verilen yeni Covid-19 varyantı birçok ülkede hızla yayılmaya başladı. Etkileri tam olarak belirlenemeyen yeni varyantı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) varyantı “endişe verici” olarak sınıflandırırken mevcut aşıların varyant karşısında etkili olup olmadığını tespit etmek için incelemeler başladı.

Uzmanlar ise vaka ve ölüm sayılarının aylardır çok yüksek seyrettiğini vurgulayarak, Sağlık Bakanlığı’nın Omicron adı verilen yeni varyantı tespit etmek için yeterli bir altyapısının olmadığını vurguluyor. Varyantı karşı birçok ülkenin önlem aldığını belirten uzmanlar, Türkiye’nin de bir an önce önlem alması gerektiğini ifade ediyor.

FARKLI MUTASYONLAR

Salgının seyrini ve Omicron varyantını BirGün’e değerlendiren Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Henüz Omicron’un etkilerinin daha ağır olacağı yönünde bir veri yok elimizde. Dünyada Omicron varyantı tespit edilen hastaların daha genç yaşta olduklarını ve bazı hastaların hastanede tedavi gördüğünü biliyoruz. Omicron, hızlı bulaşma özelliği olan ve aşılara dirençli olabileceğini düşündüren iki mutasyonlar içeriyor” dedi.

BAKMAZSANIZ BİLEMEZSİNİZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Türkiye’de Omicron varyantına rastlanmadığı” yönündeki açıklamasını da eleştiren Prof. Dr. Ceyhan, “Bakan Koca, ‘bizde Omicron varyantı yok’ demiyor. Şimdiye kadar bu varyant araştırılmadı ve bakmadığınız bir şeyi de bilmek mümkün değil. Şu an kullan PCR testleri varyantın varlığını göstermiyor. Varyantı tespit edebilmek için farklı bir PCR testi kullanılıyor. Yani şu an her gün birçok yurttaşın yaptırdığı Covid-19 testinin gösterdiği tek sonuç, negatiflik ve pozitifliktir. Omicron’u tespit edebilmek için farklı bir test yapmak gerekir” diye konuştu.

bakanligin-onceligi-varyantlar-degil-950114-1.



OMICRON TÜRKİYE’DE VAR

“Omicron varyantı Türkiye’de de var. Hatta birçok ülkede var ve olmaması da mümkün değil” diyen Ceyhan sözlerini şöyle sürdürdü: “Güney Afrika bu varyantı 24’ünde açıkladı ama daha sonra birçok ülke varyantı tespit etmek için testler yaptı ve kendi ülkelerinde de bu varyantın olduğunu gördüler. Türkiye, Omicron varyantını tespit eden ülkelere göre daha gevşek bir kontrol ve sınır politikası izliyor. Dikkat edin Avrupa’da Omicron varyantı görülmeyen ülkeler bile art arda yeni tedbirler açıklamaya başladı. Bazı ülkeler yeniden maske zorunluluğu getiriyor, bazı ülkeler aşısızların sokağa çıkmasına izin vermiyor, bazı ülkelerde giriş ve çıkışlar tamamen yasaklandı. Bunlar tabi eğlence olsun diye yapmıyorlar. Önlem alıyorlar çünkü salgını kontrol edemiyorlar. Örneğin Küba da artık ülkeye girenlerden tam üç test birden istemeye başladı.

Biz daha dördüncü dalgayı bitiremedik ama birçok ülke bitirdi bunu. Dünyanın birçok ülkesinde dördüncü dalga biterken beşinci dalga başladı. Bu yüzde bizim büyük bir dalga yaşa riskimiz de oldukça yüksek. Alınan önlemlere ve uygulamalara baktığımızda bunu görebiliyoruz. Ayrıca, Türkiye mustasyonunu da gelecek günlerde görebiliriz.

Kimse farkında değil vakalar artıyor. Yurttaşlarda Covid-19 bulaştığında hastalık süreci ama hafif seyrediyor gibi bir algı var ama temmuz ayının sonunda beri günlük vaka sayılarımız 20 binin altına düşmüyor. Şimdi daha önce üç dalga yaşadık salgında ama en fazla ölümü dördüncü dalgada gördük. Bazı kentlerimizde hastanelerin yoğun bakımların sıkıntılar yaşanıyor. Bazı hastanelerimizin de Covid-19 servisleri doldu.”

TARAMA ÖNCELENMİYOR

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği’nden (KLİMİK) Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül ise Türkiye’nin varyantları izleme ve genetik çalışma yapma kapasitesinin yüksek olmadığını vurgulayarak şunları söyledi: “Omicron varyantı tarama yapılırsa görülebilir. Güney Afrika’da İngiltere’nin desteğiyle tarama yapıldı ve varyant bu şekilde ortaya çıktı. Türkiye varyant taraması yapamıyor veya yapmayı da öncelemiyor. Aşılanma oranları artırmamız gerekiyor. Türkiye’nin aşılama oranı yüksek değil ve bu yüzden Türkiye varyantı da ortaya çıkabilir. Bunun incelenebilmesi ve saptanabilmesi için de çalışma yapılması lazım.”

bakanligin-onceligi-varyantlar-degil-950118-1.

***

Dünya Omicron’a karşı tedbir alıyor

► Norveç, Covid-19 testi pozitif çıkan vatandaşlarının aşı durumuna bakılmaksızın 5 gün izole olmalarına karar verdi.

► Şimdiye kadar beş vakaya rastlanan İngiltere’de ilk olarak Güney Afrika Cumhuriyeti, Lesotho, Esvatini, Botsvana, Zimbabve, Mozambik, Namibya, Angola, Zambiya, Malavi kırmızı listeye alındı ve bu ülkelere seyahat yasağı getirildi.

► ABD de sekiz güney Afrika ülkesine seyahat kısıtlaması getirdi. Başkan Joe Biden, Kuzey Amerika’da ilk vakaların görülmesinin ardından dün yaptığı konuşmada, aşılamalar ve maske kullanımı devam ederse kapanma olmasına gerek kalmayacağını söyledi.

► Avrupa Birliği; Botsvana, Esvatini, Lesotho, Mozambik, Namibya, Güney Afrika ve Zimbabve’ye seyahat kısıtlaması getirdi. İsviçre bazı Avrupa ülkelerinden gelecek yolcular için de tedbirlerini genişletti.

► Avustralya, kendi vatandaşı olmayan kişiler için Güney Afrika, Namibya, Zimbabve, Botsvana, Leshoto, Eswatini, Malavi, Mozambik ve Şeyseller’den ülkeye girişleri 14 gün boyunca yasakladı.

► İsrail de ülkede ilk Omicron vakalarının görülmesiyle birlikte, bu hafta başından itibaren 14 gün boyunca sınırlarını İsrail vatandaşı olmayan herkese kapatma kararı aldı. Ülkeye dönen İsrailliler ise aşı durumlarına göre ev karantinasına tabi tutuluyor. Ayrıca 50 Afrika ülkesi kırmızı listeye alındı, bu ülkelerden dönen İsrail vatandaşlarının otel karantinası yapması öngörüldü.

► Japonya da en sıkı önlem alan ülkelerden oldu. Ancak sınırlarını tüm yabancılara kapadıktan bir gün sonra bugün ilk Omicron varyantı vakasının görüldüğünü açıkladı.

► Yunanistan’da, Covid-19 aşısı olmayan 60 yaş üstü vatandaşların ayda 100 avro ceza ödeyeceği açıklandı.