Alpu Ovası'na kurulmak istenen termik santrala ilişkin soruları yanıtlayan Bakanlık, santrala dair verilen “ÇED gerekli değildir” kararını inkâr etti. Bakanlık, iptali istendiği için dava konusu da olan raporun aslında hiç var olmadığını öne sürdü

Bakanlık ÇED raporunu unuttu

HÜSEYİN ŞİMŞEK

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda CHP Milletvekili Utku Çakırözer’in yönelttiği soruya yazılı yanıt gönderen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, dava konusu olan rapordan 'haberinin olmadığını' iddia etti.

CHP’li Çakırözer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e, kömürlü termik santral yapılmak istenen Alpu Ovası’na yönelik sorular yöneltti. Çakırözer, “Alpu Ovası’na yapmayı düşündüğünüz santrala ilişkin alınan mahkeme kararları var. Danıştay, Toprak Koruma Kurulu'nun yapısında değişiklik yapan düzenlemenin yürütmesini durdurdu. Santrala ilişkin, 'ÇED gerekli değildir' kararını da iptal etti. Bu mahkeme kararlarına uyacak mısınız?” sorusunu yöneltti.

Yargı süreci bitmedi

Çakırözer’e yanıt gönderen Bakanlık, Alpu Ovası’na santral yapılması planlarının sürdüğünü belirtti ve 'ÇED gerekli değildir' şeklinde bir raporun bulunmadığını öne sürdü. Dava konusu olan ve iptal edilen raporun olmadığını öne süren Bakanlık, yargı sürecinin tamamen sona ermediğini de belirtti.

'Yargı kararı var'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yanıtını BirGün’e değerlendiren Çakırözer, “Yargı kararlarına konu olmuş raporları herkes biliyor ancak bu işin icracısı Bakanlık bilmiyor. Bu kabul edilemez bir durumdur. Ortada kapı gibi yargı kararları var” dedi.

'Santral yapılmayacak'

Bakanlık tarafından gönderilen yanıtın 'kaygı verici' olduğunu söyleyen Çakırözer, “Bakanlık, bu işin birinci sorumlusu iken ‘biz bilmiyoruz’ diyor. Bu, ilgisizliğin göstergesidir. Bakanlık ve Hükümet ne yaparsa yapsın Eskişehir halkının mücadelesi sürüyor. Hukuki olarak sonuna kadar santrala karşı mücadele edeceğiz. İnsanlarımız da kapı kapı gezerek neden santral yapılmaması gerektiğini anlatıyor. Ne kadar ilgisiz davranırlarsa davransınlar, o santral Alpu’ya yapılmayacak” diye konuştu.