İktidar, şimdi de Kızılay’ın İstanbul’daki gençlik kampı arazisine göz dikti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İBB’ye başvurarak, anıt ağaç olarak tescil edilen ağaçların da yer aldığı Kızılay’ın arazisinin “konut ve ticaret” alanına dönüştürülmesini talep etti. İBB rant planını kabul etmeyeceğini açıkladı.

Kaynak: Haber Merkezi
Bakanlık, Kızılay’ın arazisine göz dikti:  Tescilli ağaçların yer aldığı araziyi ranta açmak istediler!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, Kızılay’ın Pendik’teki arazisine dair önemli bir açıklama yaptı. 
Gökce, deprem felaketinin ardından peş peşe skandallara imza atan Kızılay’ın, Pendik’teki arazisinin de iktidar eliyle ranta açılmak istendiğini açıkladı. Üstelik arazide bulunan 78 ağacının çok büyük bir kısmı da Kızılay’ın önceki genel başkanı Ahmet Lütfi Akar’ın döneminde korunması için anıt ağaç olarak tescillettirilmişti.


“TİCARET VE KONUT ALANI” OLSUN TALEBİ!
“Çok üzülerek bir gelişmeyi paylaşmak istiyorum” ifadelerini kullanan Gökce’nin açıklaması şu şekilde:
“Kızılay 155 yıldır milletimizin dayanışma duygusuyla ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzattığı bir iyilik simgesidir. Bu yüzden de milletimiz bağışlarıyla bu kurumu yaşatmıştır. Peki bizi üzen durum ne? Kızılay’ın yetkilendirdiği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı iştiraki Pendik İlçesi’nde ‘sosyal alan’ olarak tanımlanan Kızılay’a ait ve Kızılay’ın Gençlik Kampı olarak kullandığı yeşillik bir alanın bir kısmının ‘ticaret + konut alanı’ olarak planlanması talebinde bulundu.
Bu arazi mevcut haliyle afet anında bölgenin ihtiyacı olarak geçici barınma ve toplanma alanı olarak kullanılabilir. Plan değişikliği ile arazi yapılaştığından bu amaçla kullanılamayacak. Bölge ticaret ve konut ile yapılaşmaya açılınca yoğunluk artacak, araç trafiği yoğunlaşacak. Kamu arazisi amacı dışında kullanılmış olacak. Taşınmazın üzerindeki korunması gerekli tabiat varlığı statüsündeki 78 adet ağaç bu değişiklikten olumsuz etkilenerek muhtemelen kesilecek. Ticaret ve konut alanı olarak özel kullanıma açılması ile bölgede nefes alma olanağı sağlayan kıymetli bir alan halkın tamamı yerine ayrıcalıklı sahiplerinin yararlanabileceği bir nitelik kazanacak.
Şehircilik ilke ve esasları, kamu yararı ve İstanbulluların haklarını gözeterek özel şahıslara menfaat sağlayan ancak halkın elinden hem bir yeşil alanı hem de afette barınma ve toplanma alanını yok eden bu değişikliği uygun bulmuyoruz. Takdiri kamuoyuna sunarız.”