Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ‘afet yönetimi’ adı altında sunduğu projede millet bahçeleri için tam randımanlı çalıştı. Millet bahçesi çalışması için hedefi yüzde 123 tutturdu, ‘güvenli yapılaşma’ performansı ise sınıfta kaldı.

Bakanlık millet bahçesinde rekor kırdı: Güvenli yapılaşma sınıfı geçemedi
Fotoğraf: AA

Mustafa BİLDİRCİN

6 Şubat’ta Maraş merkezli yaşanan ve 10 kenti etkileyen 7,6 ile 7,7 şiddetindeki depremler, büyük yıkımlara yol açtı. Binlerce yurttaşın yaşamını yitirdiği depremler, ‘deprem ülkesi’ olarak nitelendirilen Türkiye’nin halen depreme hazır olmadığı gerçeğini gösterdi. Doğaya kafa tutan kamu projeleri, denetimsiz yapılar ve koordinasyonsuzluk büyük felaketlere neden oldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, “Şehircilik ve Risk Odaklı Bütünleşik Afet Yönetimi” projesi kapsamındaki, “Çevreye Duyarlı ve Güvenli Yapılaşma” programının alt hedeflerinden büyük bölümü gerçekleştirilemedi. Bakanlığın belirlediği 11 hedeften yalnızca üçüne yüzde 100 oranında ulaşılırken bir hedefe de kısmen ulaşılabildi.

HEDEFLER KÂĞIT ÜZERİNDE

Bakanlığın verilerine göre, çevreye duyarlı ve güvenli yapılaşma sağlanması amacıyla belirlenen ancak ulaşılamayan bazı hedefler, ‘yapı malzemelerine ilişkin illerde güçlendirilen laboratuvar sayısı, yapı malzemelerine ilişkin piyasa gözetim denetim sayısı’ ve ‘aktif yapı denetim kuruluşlarının şantiyelerinde yapılan yıllık denetim sayısı’ oldu. 2021 yılında altı aktif yapı denetim kuruluşunun şantiyesini denetlemeyi planlayan bakanlık, yalnızca iki kuruluşun şantiyesinde denetim yapabildi.

Çevreye duyarlı ve güvenli yapılaşmaya yönelik gerçekleştirilemeyen diğer bazı hedefler ise şöyle sıralandı:

•Kırsal konut projesi yapılan il sayısı,

•Yapı malzemelerine ilişkin akredite olan merkez laboratuvar deney metodu sayısı,

•Yapı malzemelerine ilişkin piyasa gözetim denetim sayısı.

‘BÜYÜK PERFORMANS’

Deprem güvenliği açısından kritik önemi bulunan hedefleri gerçekleştiremeyen bakanlık, millet bahçelerine yönelik hedefleri ise beklenenin üzerinde bir performans ile tamamladı. Toplam 48 ilde millet bahçesi hedefleyen bakanlık, millet bahçesi uygulama projesi yürütülen kent sayısını 80'e yükseltti. Türkiye'de 68 milyon metrekare alanda millet bahçesi çalışması yürütüldüğü bildirildi.