Sağlık Bakanlığı’nın İstanbul’da damacana su satan 61 su markasından beşinin ‘sağlığa uygun’ olmadığı açıklamasının ardından...

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI BOZOĞLU:
Bakanlık, musluk suyu temiz deyip damacana kullanıyor

SERBAY MANSUROĞLU

Sağlık Bakanlığı’nın İstanbul’da damacana su satan 61 su markasından beşinin ‘sağlığa uygun’ olmadığı açıklamasının ardından Çevre Mühendisleri Odası’ndan tepki geldi: “Süreç hiç şeffaf yürütülmüyor. Sadece beş su markası kirli deniliyor. Fakat kirlilik parametresi ne? Dışkıdan bahsediliyor. Dışkı çok genel bir kavram. Kimyasal kirlilik var mıdır? Bu ölçüm sonuçları hangi laboratuarda elde edilmiş? Nerelerden nasıl numune alındı? Bunlara dair hiç bilgi yok. Yapılan iş günah keçisi aramaktı. Ve o günah keçisi beş marka bulundu.”

BirGün’e konuşan Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, “Halkın sağlığı korunmak isteniyorsa su numunelerinin nereden alındığı, ölçüm sonuçlarının nerede yapıldığı, hangi parametrelere bakıldığı, çıkan parametrelerin sonuçları açıklanmalıdır” dedi.

YURTTAŞ DAMACANAYA MAHKÛM
Bozoğlu: Damacana su satımının başlı başına bir problem olduğunu aktaran Bozoğlu, gelişmiş ülkelerde insanların temiz suya evlerindeki musluklardan ulaştığını açıkladı. “Musluktan temiz ve parasız su vermek bir kamu hizmeti” diyen Bozoğlu, şu anda kamu hizmeti verilmediği için yurttaşların damacana suya mahkum olduğunu belirtti.

“SUYU SATMAK KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL”
Ankara’da yaşadığını ve 2000’li yıllara kadar evinde de musluk suyu kullandığını anlatan Bozoğlu, şu anda şeffaflık nedeniyle musluk suyu konusunda güvensiz bir ortamın olduğunu   belirtti. Normal koşullar altında suyun paketlenerek satılmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını ifade eden Bozoğlu, “Yetkili kurumların halka temiz, güvenilir, sağlıklı ve parasız su ulaştırma görevi vardır. Bu görevi buradan hatırlatıyoruz” dedi.

EROĞLU, NEDEN DAMACANA KULLANIYOR
Baran Bozoğlu, Orman ve  Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun, “Ankara ve İstanbul'un suyu pek çok damacana suyundan daha temiz” sözlerini hatırlatarak bakanlığın neden damacana suyu tercih ettiğini sordu. Bozoğlu: “Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nda her katta, karşılıkla A ve B Blok’larında su sebilinde damacana kullanılıyor. Aynı şekilde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda, Devlet Su İşleri’nde su sebilinde damacana su kullanılıyor. Bunun açıklamasını yapmak lazım. Musluk suyu temiz diyen Bakan Eroğlu, kendi çalışanına neden damacana suyu içiriyor” diye sordu.

“SU ZENGİNİ DEĞİLİZ”
“Kamu yararı gözeten bir oda başkanı olarak damacana su kullanımının doğru olduğunu düşünmüyorum” diyen Bozoğlu su kaynaklarımızın doğru kullanılması gerektiğini anlattı: “Türkiye’de kişi başına düşen yıllık su miktarı 1430 metreküp iken zengin ülkelerde bu oran sekiz bin ile on bin arasında değişiyor. Yıllardır su zenginiyiz diye yapılan bir kandırmaca vardır. Madem suyumuz az, doğru su yönetimi oluşturmalıyız. Bu da suyun kirlenmesini engellemekle başlar.

“MUSLUK SUYU KİRLİ ALGISI YANLIŞ”
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Bayram Bozoğlu, musluk sularının tatlarının sert olmasından kaynaklı yanlış algıyı şu sözleriyle açıkladı: “İnsan ilk içeceği suyu tadına bakar. Siz de su içerken tadı hafif bozuk geldiğinde bu su kirlidir diye düşünebilirsiniz. Musluktan gelen suyun tadının bozuk gibi algılanması suyun sertliğiyle ilgili. Damacana suları daha tatlı olduğu için insanlar bunu tercih ediyor. Ama bu bilimsel bir yaklaşım değil. Halkın  rahatlaması için sorumluların musluk sularında sürekli ölçümler yaparak bu ölçümlerini düzenli yayınlamaları gerekir. Çevre Mühendisleri Odası olarak biz bu ölçüm sonuçlarının düzenli açıklanmasını istiyoruz.

NEDEN ÖNEMLİ?
Su savaşlarının yaşanması biliminsanlarının öngörüleri arasında yer alıyor. Bugün bile dünya nüfusunun önemli bir bölümü temel bir insan hakkı olan temiz içme suyuna ulaşamıyor. Türkiye’de 2030’lu yıllarla birlikte ciddi su sıkıntısının yaşanacağı tahmin ediliyor. AKP döneminde suyun piyasalaşmasının hızlanması yoksullar için temiz ve güvenle içilebilir suya erişimi zorlaştırmakta. 2003’te cirosu 600 milyon olduğu belirtilen su pazarının  2011 cirosu 3.5 milyar doları aştı. 200’ü aşkın firmanın su şişelediği Türkiye’de ilk beş sırayı Erikli, Nestle, Sırma, Pınar ve Hayat alıyor.