Hazine ve Maliye Bakanlığı, Londra’da yabancı yatırımcılarla görüşen Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin, toplantıda Türkiye’de enflasyonun ‘yabancıların kültürel olarak anlayamayacağı sebepten’ yükseldiğini söylediği ifadelerinin gerçeği yansıtmadığı yönünde bir açıklama yaptı. Öte yandan toplantıda insanları yastık altı altınlarını liraya çevirmeye teşvik etmek için hafta sonu yeni bir plan açıklanabileceği aktarıldı, döviz kurunu sabit tutma taahhüdü verildi

Bakanlık: Nebati'nin Londra açıklamaları yanlış anlaşıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı; "Bazı mecralarda Sayın Bakanımızın Londra`da yaptığı bir toplantıda, `Türkiye’de enflasyonun yabancıların kültürel olarak anlayamayacağı sebepten yükseldiğini söyledi` şeklinde açıklaması yer almaktadır, Sayın Bakanımızın böyle bir açıklaması olmamıştır. Katılımcının yanlış anlamasından kaynaklanmaktadır" açıklamasında bulundu.

Bloomberg, Londra’da yabancı yatırımcılarla görüşen Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin, toplantıda Türkiye’de enflasyonun ‘yabancıların kültürel olarak anlayamayacağı sebepten’ yükseldiğini söylediğini yazmıştı. Konuya ilişkin açıklama yapan Bakanlık, Nebati'nin 'Türkiye'de enflasyonun yabancıların kültürel olarak anlayamayacağı sebepten yükseldiğini söylediği' şeklindeki açıklamanın gerçeği yansıtmadığı yönünde bir açıklama yaptı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

'KATILIMCI YANLIŞ ANLADI'

"Bazı mecralarda Sayın Bakanımızın Londra'da yaptığı bir toplantıda, 'Türkiye'de enflasyonun yabancıların kültürel olarak anlayamayacağı sebepten yükseldiğini söyledi' şeklinde açıklaması yer almaktadır, Sayın Bakanımızın böyle bir açıklaması olmamıştır. Katılımcının yanlış anlamasından kaynaklanmaktadır."

Görüşmelerin son gününde sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Nebati, uluslararası yatırımcılara Türkiye'nin sahip olduğu ekonomik modeli açıkladıklarını yazmıştı. Nebati, toplamda 100'e yakın üst düzey yönetici ile görüşmelerin gerçekleştirildiğini ifade etmişti.

AA, toplantının detaylarına ilişkin Nebati'nin şu sözlerine yer verdi:

"Türkiye'de makro ekonomik göstergelerin sağladığı katkıların hangi yöntemlerle belirlendiği, özellikle de yeni ekonomik modelin Türkiye'ye kazandırdığı yol haritasının hangi aşamalardan geçeceğine ilişkin sorular sordular. Bilgilendirmelerimizi çok saik bir şekilde yaptık. Londra'da bulunan az önce ifade ettiğim tüm yatırımcıların en üst düzey şeffaf bir şekilde sorularını aldık. Şeffaf bir şekilde cevaplandırmaya gayret ettik."

ANKARA, YASTIK ALTI İÇİN YENİ BİR MODEL AÇIKLAYACAK

Toplantıda, Nebati'nin yatırımcılara "döviz kurunu sabit tutma, enflasyonu tek haneli rakamlara indirme ve ülkeyi dolarizasyondan uzak tutma taahhüdü verdiği de kaydedildi Gelecek dönemde Türkiye’de finansal piyasalara ilişkin önemli bir paketin açıklanacağını belirten Bakan Nebati, şu ifadeleri kullandı.

“Bu paketle beraber bir tarafı yastık altındaki altını sisteme sokmuş olacağız ki 5 bin ton civarında bir altın olduğu tahmin ediliyor. Bunun da karşılığı 250-350 milyar dolar. Bunun belli bir miktarı, Merkez Bankasına destek olacak ve döviz ihtiyacını giderecek. Ama en önemlisi, modelimizin esasını teşkil eden Türk lirasının özendirilmesi noktasında katkı sağlayacak bir enstrüman dahil edildi.”

NEBATİ: ÖNEMLİ OLAN DÖVİZ KURLARINI STABİL TUTMAK

Nebati'nin yatırımcılara ayrıca "döviz kurunu sabit tutma, enflasyonu tek haneli rakamlara indirme ve ülkeyi dolarizasyondan uzak tutma" taahhüdü verdiği de öğrenildi. Ekonomi politikalarında uzun vadeli istikrarın önemine işaret eden Nebati, “Bizim açımızdan önemli olan şu; döviz kurlarının stabil bir şekilde devam etmesi” şeklinde konuştu.