Balıkesir’de geçen yıl iki kez atık pasa sahası çöken maden ocağına Bakanlıktan, yeni onay. Bilfer Madencilik’in demir ocağına eklemek istediği patlatma paterni için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi.

Bakanlık onaylıyor şirket zehirliyor
Projenin tamamı ormanlık alan içerisinde yer alıyor. (Fotoğraf: Google Earth)

Gökay BAŞCAN

Balıkesir’in Ayvalık ilçesi Karaayıt köyünde bir yılda iki kez pasa sahası çöken madene yeni bir izin daha verildi. Demir ocağı patlatma paterni eklenmesi projesine, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ kararı verdi.

1993’te ÇED yönetmeliğinden önce ruhsatı gerekçesiyle ÇED’den muaf olan Bilfer Madencilik, bölgeyi tehdit etmeyi sürdürüyor. Daha önce sadece demir çıkaran şirket Çevre Bakanlığı’ndan aldığı onay ile bölgede cevher işlemeye başladı.

ZEHİR BARAJA AKTI

2021 yılının ocak ve aralık aylarında maden sahasının pasa sahasındaki göçme, zehirli atıkların dereye dolmasına neden olmuştu. Şirket atık depolama alanının çevresine beton bloklar koyarak önlem aldığını açıklamıştı. Zehirli atıklarla kirlenen dere, bölgenin sulama ihtiyacını karşılayan ve aynı zamanda Ayvalık için ilerde içme suyu sağlaması da hedeflenen Madra Barajı’nı besliyor.

2020 yılında ‘Ayvalık Bilfer Maden Atıkları Düzenli Depolama Tesisi Projesi’ için başvuran şirkete ‘ÇED olumlu’ kararı verildi. Karar, Ayvalık Tabiat Platformu ve Ayvalık Belediyesi tarafından dava edildi ancak dava kaybedildi. Hem platform hem de belediye karara karşı Danıştay’a itiraz etti. Ancak Danıştay itirazları reddetti.

BİR YILDA İKİ KEZ ÇÖKTÜ

Şirket, bir yılda iki kez pasa alanı çöken, bölgedeki suları zehirleyen maden ocağı için patlatma paterni (ünitesi) eklenmesi için başvuru yaptı. Temmuz ayında yapılan başvurunun ardından Ayvalık Tabiat Platformu ve Ayvalık Belediyesi itiraz etti. Balıkesir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü dilekçeye yanıt vermezken proje için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi.

ŞİRKETİN ELİ KOLU UZUN

Bilfer Madencilik’in köye kabus gibi çöktüğünü belirten Ayvalık Tabiat Platformu Sözcüsü Nebahat Dinler, bölgede mücadelenin uzun yıllardır sürdüğünü belirtti. “Bölge halkının itirazlarına ve mücadelesine rağmen itirazlarımız reddedildi” diyen Dinler, “Bilfer’in eli kolu uzun. Bölgenin uzun bir hikâyesi var. Tesis yıllar içinde büyüdü ve büyüdükçe köylülerin meralarına el konuldu” ifadelerini kullandı.

Tesisin ve madenin Madra Barajı’nın dibinde olduğunu belirten Dinler, “Barajdaki sudan Altınoluk ve Dikili’de tarım arazileri sulanıyor. Baraj kimyasallarla kirletiliyor. Şirket şuan maden ocağını ve tesisini açmak istese izin verilmez. Ancak ÇED yönetmeliğinden önce ruhsat aldıkları için denetimsizce çalışıyorlar. Bu kararı da yargıya taşıyıp, sonuna kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.