Bakanlık, Amasra Tarlaağzı Köyü'nde yapılmak istenen Termik Santral Lavvar Tesisi’nin halk tarafından 7 kez engellenen ÇED toplantısı için ısrarcı

“Bakanlık, termikçi şirkete çalışıyor”

BURCU CANSU

Amasra Tarlaağzı Köyü'nde halkın direnişi nedeniyle yapılamayan Termik Santral Lavvar Tesisi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Bakanlık talimatıyla girişimlerde bulunduğu açığa çıktı. BirGün’e konuşan Bartın Platfo​rmu Yürütme Kurulu üyesi Recai Çakır​, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan’ın termikçi şirketin ÇED halkın katılımlı toplantısını yapabilmesi için önce Gömü Köyü Muhtarı ile görüştüğünü, olumlu yanıt alamayınca da Bartın Valisi ile Amasra Kaymakamı’nı ve Bartın Valisi’ni devreye sokmak için girişimlerde bulunduğunu ileri sürdü.

"Bakanlık yazı yazdı’’
Bartın Platformu olarak 16 Şubat’ta Amasra Tarlaağzı Köyü'nde yapımı planlanan Termik Santral Lavvar Tesisi için ‘’ÇED halkın katılımı toplantısı’’nı engellediklerini hatırlatan Çakır, “2010 yılından beri termik santralle ilgili yapılmak istenen yedi farklı toplantı halkın mücadelesi ile yaptırılmadı” dedi. Toplantı için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün girişimde bulunduğunu söyleyen Çakır, “16 Şubat’ta halkın yoğun tepkisi nedeniyle yapılamayan ve yapılamadığına ilişkin yetkililer tarafından tutanak tutulan toplantının bir daha yapılması gündeme geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bartın Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne bir yazı yazarak toplantının yapılması için bir daha girişimde bulunulmasını istedi” dedi.

"Halk yok sayılıyor"
Bakanlığın halkın taleplerini yok saydığının altını çizen Çakır, “Bakanlığın ÇED sürecini iptal etmesi gerekirken bunun yerine yeni bir ÇED toplantısı yapmak istiyor. Bu davranış yıllardır Bartın-Amasra halkının termiksiz yaşam isteğine kör ve sağır kalan Bakanlığın, Bartın-Amasra halkını yok sayması anlamına geliyor” diye konuştu.
16 Şubat’ta yaptırılmayan toplantıdan sonra şirketin toplantı yeri bulabilmek için devreye Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nü soktuğunu ifade eden Çakır, yaşananları şöyle anlattı:

“Bizzat Çevre ve Şehircilik il Müdürü Özcan, Gömü Köyü Muhtarı’nı yanına çağırarak köy kahvesinde toplantının yapılması için izin vermesini istemiş. Köy muhtarı ise ‘Halk termik santral istemediği için böyle bir toplantıya izin veremem’ demiş. Müdür Özcan muhtara, ‘Bartın Valisi ve Amasra Kaymakamı’na da aynı cevabı verip veremeyeceğini’ sormuş. Termikçi şirket toplantısına yer bulmak için Çevre ve Şehircilik Müdürü Özcan’ı devreye sokuyor. Müdür de muhtarı ikna edemeyince devreye Amasra Kaymakamı ve Bartın Valisi’ni koymak istiyor…”

Bartın halkı termik istemiyor
Bartın-Amasra halkı yerine şirketin çıkarlarını koruyan kamu görevlisi istemediklerini söyleyen Çakır, yetkililere şöyle seslendi:

‘’Bartın-Amasra halkı yedi toplantıyı yaptırmadı, termik santral yapılmaması için toplam 42 bin farklı dilekçeyi bakanlığa teslim etti. Bu yüzden ‘Hema Termik Santrali ÇED Nihai Raporu’ iki yıldır bakanın önünde bekliyor. Halk termikçi şirkete artık ‘vazgeç ve çek git’ diyor.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Özcan’ın görevden alınmasını istiyoruz. Bunun yanında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın termik santralin bir parçası olan Lavvar Tesisine ilişkin ÇED başvurusunu geri çevirmesini ve Bakan Fatma Güldemet Sarı’nın önünde bekleyen ‘Hema Termik Santrali Nihai ÇED Raporu’nu iptal etmesini istiyoruz. Ayrıca Bartın’daki kamu görevlilerini ve iktidar temsilcilerini Bartın’ı, huzurumuzu yıllardır bozan termik santral tartışmalarından kurtarmak için çaba göstermeye davet ediyoruz.”