Aşıyla önlenebilen serviks kanserinin 2 bin 85 lira olan aşı maliyeti yurttaşın cebinden çıkıyor. Sağlık Bakanlığı, rahim ağzı kanserine karşı ‘erken tanı ve tedavi’ uyarısı yapıyor ancak eczanelerde HPV aşısı bulunamıyor.

Bakanlık uyarıyor ama ortada aşı yok

Yaren ÇOLAK

Rahim ağzı (serviks) kanseri dünyada kadınlarda en çok görülen kanser türlerinden biri. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre her yıl yaklaşık 600 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konuluyor. Kansere neden olan HPV enfeksiyonundan aşıyla korunmak mümkün. Kadınlar için hayati öneme sahip HPV aşısı yaklaşık 100 ülkenin ulusal aşı programında yer almasına rağmen Türkiye'de 3 doz uygulanan aşının maliyeti 2 bin 85 lira.


Kadınların, kitle örgütlerinin ve sağlık çalışanlarının ise aşının geri ödeme kapsamına alınması için mücadelesi sürerken, Sağlık Bakanlığı resmi Twitter hesabından Serviks Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle paylaştığı Tweet tepkilere neden oldu. Bakanlığın “Serviks (rahim ağzı) kanseri; dünya genelinde kadınlar arasında en yaygın görülen dördüncü kanserdir, erken teşhis ve tedavi edilebilir” ifadeleriyle paylaştığı tweete yüzlerce kadın “Aşıyı ücretsiz yapın” yazarak tepki gösterdi.

bakanlik-uyariyor-ama-ortada-asi-yok-963667-1.
Eczacı Cem Kılınç


7 ay önce başlatılan #HPVAşısıÜcretsizOlsun kampanyasıyla 220 kadın aşı oldu ancak Eczacı Cem Kılınç, aşı bulamadıkları için yeni aşılamaları durdurmak zorunda kaldıklarını kaydetti. Kılınç, Twitter hesabından şu paylaşımlarda bulundu: “7 ay önce başlattığımız #HPVAşısıÜcretsizOlsun mücadelesi ile ülke çapında yaşanan farkındalık sonucu birçok yurttaş HPV Aşısı olmaya başladı. İlk dozunu 2 ay önce olanlar şimdi ikinci dozunu bulamıyor. HPV Aşısı 0-2-6. aylarda 3 doz uygulanan, belli bir takvimi bulunan bir aşı. Aşı takvimini kaçırdığınızda bir anlamı kalmıyor. Birçok yurttaş bizlere ulaşıp aşıyı eczanelerde bulamadığını ve aşıya nasıl erişebileceğini soruyor. Biz eczacılar da depolarda bulamıyoruz. Çünkü aşıyı üreten firma aşıyı ecza depolarına göndermiyor. 21 Aralık’ta aşı fiyatı 112 TL düştü ve muhtemelen şubatta yeniden zamlanacak.”

bakanlik-uyariyor-ama-ortada-asi-yok-963668-1.
Prof. Dr. Cem Baykal - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

TAKVİME ALINMALI

Avrupa Servikal Kanser Birliği Türkiye Temsilcisi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Cem Baykal, “Türkiye’de rahim ağzı kanseri kadınları yaşamlarından koparmaya devam ediyor. Hastalığı atlatanların ise cinsellik, anne olamama, işgücüne katılamama gibi kayıplarla karşı karşıya kalma riski oluyor” diyerek hastalığın ciddiyetine vurgu yaptı. Baykal, Sağlık Bakanlığı’nın HPV aşısını takvimine alması gerektiğinin altını çizdi: “Bakanlık, kanser olmamak için ‘Smear Testi, HPV taraması yaptırın’ deniyor. Hastalığın yalnızca tespitini sağlayan ve başvuranlara yapılan testlerle şansa dayalı olan bu yöntem oldukça yanlış. Çünkü HPV aşı ile önlenebilir bir hastalık. Özellikle cinsellik öncesi yapılması tavsiye edilen aşı 9-26 yaş arası kadınlara uygulandığında yüksek koruma sağlıyor. Bakanlık aşıyı Uluslararası Aşı Takvimi’ne alarak okullarda yapmalı. Yapılmaya teşvik etmeli. Bu aşı kız çocuklarını kanser olmaktan koruyor.”