Sağlık Bakanlığı’nın 85 binlik personel alımında, atama bekleyen sağlık yönetimi ve sağlık kurumları işletmeciliği mezunlarının bulunmaması tepki çekti. Mezunlar "İnşaatlarda çalışmak durumunda kalıyoruz. Bizi duyun" dedi.

Bakanlık verdiği sözü yine tutmadı

Sibel BAHÇETEPE

Birçok üniversitede eğitim gören, sayıları 100 bini geçen sağlık yönetimi ve sağlık kurumları işletmeciliği mezunları için beklenen sözler verilmesine karşın yine kadro açılmadı. Kimi okuyabilmek için bulaşıkçılık yaptı, kimi mezun oldu iş bulamadı inşaatlarda çalıştı. Bakanlığın 85 bin sağlıkçı alımının ilk bölümünde söz konusu bölüm mezunlarını alacağını söylemesine karşın kadro açılmaması mezunlarda hayal kırıklığına neden olduğunu söyleyen mezunlar "Bakanlık verdiği sözleri tutsun" dedi.

Hastanelerde satın alma ve depo yönetiminde, kalite koordinatörlüğünde, hasta ve çalışan hakları birimi gibi pek çok yerde çalışabilecek olan ve şu an 100 binden fazla mezun ve 50 binden fazla eğitim gören öğrencisi olan bölümün mağdurları ise seslerinin duyulmasını istiyor.

YETKİLİLER BİZİ DUYMUYOR

Sağlık Yönetimi Platformu yaptığı açıklamada, her yıl yaklaşık olarak 20 bin mezun verildiğini anımsatarak "Bu kadar mezun veren bir bölüm olmasına rağmen Sağlık Bakanlığı ve bağlı kurumların idari birimlerinde -alanında eğitim almamıza rağmen- bize kadro verilmeyip, işin ehli olmayan yardımcı sağlık personeline yer vermekte, sahadaki sağlık personeli eksilmekte ve biz bölüm mezunları da mağdur edinmekteyiz" denildi. Ailelerle birlikte yaklaşık 500 bine yakın kitlenin sesinin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından duyulmadığı belirtilen açıklamada "Sağlık Bakanımız defalarca söz vermesine rağmen maalesef bölümün mağduriyetini çözmedi" ifadelerine yer verildi.

EN AZ 5 BİN ATAMA İSTİYORUZ

Bakan Koca’nın 11 Kasım 2022’de Niğde’de yaptığı konuşmada Sağlık Yönetimi Bölümü’nün önemini anlattığı, alımlar yapılacağını söylediği ve birkaç ay içinde bölümün mağduriyetini bitireceğini söylediği ancak bunların yapılmadığı kaydedilen açıklamada, özetle şöyle devam edildi: "Bakanlığın Beyaz Reform kapsamında yapacağı 85 bin sağlıkçı alımının ilk kısmı olan 42 bin 500 alımında Sağlık İdarecisi unvanı ile alımda olacağımızı söyledi bakan Koca. 15 yıl aradan sonra ise alımda sus payı olarak 400 kişi olduk fakat sağlık idaresi unvanıyla değil büro memuru unvanı adı altında. İkinci kısım atamada ise ne unvanımızla ne de büro memuru olarak alımda bizim bölüme yer verilmedi. Sağlık Bakanlığı’ndaki daire başkanları ile yaptığımız görüşmede bize ‘bakanımızın talimatı ve takdiri ile yoksunuz’ dediler. Sağlık Yönetimi lisans ve Sağlık Kurumları İşletmeciliği ön lisans bölümleri olarak hakkımız olan en az 5 bin atamanın yapılmasını ve işi ehline verilmesini istiyoruz. Liyakat istiyoruz bizim bölüme yapılan zulmün bitirilmesini ve Anayasamızın 2’nci maddesinde olan sosyal devlet anlayışına dayanarak  bölüme fırsat eşitliği verilmesini  istiyoruz."

EGZAMA OLDUM

25 yaşındaki Seher Adanur da 2020 yılında Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Yönetimi mezunu olan ve 4 yıldır kadro açılmasını bekleyen mezunlardan biri. Adanur "4 yıllık eğitimim boyunca hastane idaresinde satın alma, kalite hepsi ile ilgili çok kapsamlı dersler aldık. Okurken ailemin maddi durumu iyi olmadığı için bulaşıkçılık yaptım, öyle mezun oldum. Hem çalıştım hem okudum. Bu sırada bilgisayar operatörlüğü, diksiyon, işaret dili bunların hepsinin eğitimini de aldım. Bu kadar emeğin sonunda mezun olup işsiz kaldım" diyerek yaşadıklarını anlattı. Adanur, şöyle devam etti: "Staj döneminde gördüm ki sağlık yönetimi hiçbir hastanede yok. İdarelerde taşeronlar var. 4 yıldır atama bekliyorum. Trabzon’da yaşıyorum. Özel hastanelere başvurdum iş bulamadım, torpilim olmadığı için kimse işe almadı. Tekstilde, çağrı merkezinde çalıştım. Bakanlığın kadro açıklamasının ardından o kadar umutluydum ki ‘bize de kadro açılır’ dedim. Ama gördüm ki yine o kadrolarda yokuz. o kadar çok ağladım ki gözümün altında egzama çıktı. Doktor, stres ve üzüntüden olduğunu söyledi."

Kenan Gönül ise ise Erzurum Atatürk Üniversitesi sağlık yönetimi ön lisans mezunu olduğunu ancak atama yapılmadığı için şimdilerde inşaatlarda çalıştığını belirterek "Umudumuz bu alımlardaydı maalesef olmadı. Ne desek boş. O kadar eğitimim boşa gitti, şimdi Muş’ta yaşıyorum ve iş çıktıkça inşaatlarda çalışıyorum. Atanmak istiyoruz, bakanlık bizi de duysun" diye konuştu.