Ailesi tarafından en temel ihtiyaçları dahi karşılanamayan çocuk sayısı 157 bin 248’e yükseldi. CHP’li Murat Emir, bu durumun Türkiye'de ekonomik krizin ulaştığı boyutu ortaya koyduğunu dile getirdi.

Bakıma muhtaç çocuklar artıyor

Mustafa BİLDİRCİN

CHP Milletvekili Murat Emir, ailesinin temel ihtiyaçlarını karşılayamadığı ve yaşamlarını en düşük seviyede dahi sürdürmekte güçlük çeken çocukların sayısındaki çarpıcı artışı açıkladı. Türkiye’de bu kapsamda 2020 yılında 129 bin 422 çocuk bulunduğunu belirten Emir, 2022 yılında ise çocuk sayısının 157 bin 248’e ulaştığını vurguladı. Verilerin, Türkiye'deki ekonomik krize ayna tuttuğunu ifade eden Emir, “AKP pembe tablo ile yoksulluğun üzerini örtmeye çalışıyor” dedi.

Emir, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca yürütülen Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) programına yönelik verileri kamuoyu ile paylaştı. SED’in amacının, “Çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ailelerin, kendi kendine yeterli hale gelinceye kadar çocuklarının bakımı ve desteklenmesi” olduğuna dikkati çeken Emir, “SED kapsamına alınan çocuk sayısındaki artış vicdanımızı yaralıyor” diye konuştu.

2022’DE 157 BİN 248 ÇOCUK

Emir’in paylaştığı verilere göre, 2020 yılında 129 bin 422 çocuk SED projesi kapsamına alındı. Ailesinin yanından alınma riski bulunan ancak SED kapsamına alınarak ekonomik ve sosyal destek sağlanan çocuk sayısı 2021 yılında ise 140 bin 275’e çıktı. SED kapsamındaki çocuk sayısı 2021-2022 döneminde ise 17 bin arttı. Buna göre, 2022 yılında SED’e dahil edilen çocuk sayısı kayıtlara, 157 bin 248 olarak geçti. CHP’li Emir, verilerin Türkiye’deki yoksulluğun ulaştığı boyutu gözler önüne serdiğini söyledi.

Verilere yönelik değerlendirmelerde bulunan CHP’li Murat Emir, şunları kaydetti:

“AKP’nin ekonomi politikası, milyonlarca yoksul yarattı. Vatandaşlar yoksulluğun pençesinde kıvranırken siyasi iktidar pembe tablolar çizerek yoksulluğun üzerini örtmeye çalıştı. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar kendi verileri dahi yoksulluğu gizlemeye yetmiyor. Ülkemizdeki 157 bin 248 çocuğun ailesinin yanında bakımının sağlanamaması hiç mi vicdanlarını yaralamıyor? Kendi çocukları lüks arabalarla gezerek lüks evlerde yaşadığı için mi bu gerçeği göremiyorlar? Bu iktidardan kurtulacak, hiçbir çocuğun aç kalmadığı, anne ve babaların, ‘Aman bir şey ister de alamam’ korkusuyla çocuklarından kaçmadığı bir düzeni kuracağız.”