"Bakırköy kadar alan yabancıya gitti"
Fotoğraf: Depo Photos

Ekonomi Servisi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya gayrimenkul alan yabancılara vatandaşlık verilmesi uygulamasının sürdüğünü açıklarken, bakanlığın verilerine göre 21 yılda 28 milyon 320 bin 28 metrekare arazi, 289 bin 412 adet konut-işyeri yabancılara satıldı. Türkiye’de ciddi bir barınma krizi yaşandığını hatırlatan CHP’li Karabat, Bakırköy’ün yüzölçümü kadar arazinin vatandaşlık karşılığında yabancıya satıldığını belirtti.

Barınma krizine karşın yabancılara taşınmaz satışı devam ederken CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat’ın yabancılara gayrimenkul satışıyla ilgili yazılı soru önergesine İçişleri Bakanlığı’ndan yanıt geldi. İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, 1 Ocak 2002’den 19 Temmuz 2023’e kadar yabancılara 28 milyon 320 bin 28 metrekare arazi, 289 bin 412 adet konut-işyeri satıldı. Bu dönemde satılan arazi satış adedi ise 15 bin 812 oldu.

Verileri değerlendiren Karabat, yurttaşın oturacak ev dahi bulamadığına dikkat çekerek, AKP’nin yabancılara vatan toprağını peşkeş çektiğini belirtti. Konut alımı karşılığında yabancılara vatandaşlığın satıldığını hatırlatan Karabat, yabancıların emlak piyasasına yön verdiğini ve fiyatların yükselmesinde önemli rol oynadığını ifade etti. Yabancılara arazi satışlarının da önemli bir problem haline geldiğini anlatan Karabat, son 21 yılda satılan arazi büyüklüğünün Bakırköy’ün yüzölçümüne eşit olduğunu kaydetti.

Karabat, “Para gelsin de nasıl gelirse gelsin diyen AKP, konut ve arazi satışlarıyla yabancıları Türkiye’de önemli aktör haline getirdi. İnşaat maliyetlerindeki artışla birlikte, yabancıların piyasaya girmesi fiyatların daha da yükselmesine neden oldu. Satılık ve kiralık konut fiyatları katlandı” ifadelerine yer verdi.

Yabancılara satışın da etkisiyle Cumhuriyet tarihinde ilk defa barınma krizi ile karşı karşıya kalındığını ve ev sahipleri ile kiracıların karşı karşıya geldiğini hatta cinayetler işlendiğini kaydeden Karabat, “AKP ise bu durumu sadece izledi” dedi.

"MİLLİ GÜVENLİK MESELESİ"

Yabancılara konut ve arazi satışına mutlaka sınırlama getirilmesi gerektiğini söyleyen Karabat, konut alımı karşılığında vatandaşlık satışı uygulamasına da bir an önce son verilmesi gerektiğini belirtti. Karabat, şöyle konuştu: “Yabancılara yapılan kanun ve arazi satışları milli güvenlik meselesi haline doğru ilerliyor. Bu sorun hem güvenlik hem de ekonomik sıkıntılar doğuruyor. Sorgusuz sualsiz yabancılara satış yapılması nedeniyle, Türkiye uluslararası suçluların merkezi haline geldi. Hemen hemen her ay bir uluslararası suçlunun bu yolla Türkiye’ye yerleştiği ortaya çıkıyor. Uyuşturucu, kara para, silah kaçakçılığı gibi suç işleyenler Türkiye’ye gelerek hem paralarını aklıyorlar hem de vatandaşlık alarak kendilerini korumaya alıyorlar.”

∗∗∗

"KREDİ KISITLAMASI KONUT ÜRETİMİNİ OLUMSUZ ETKİLER"

BDDK'nın ikinci konutunu alacaklara yönelik kredi kısıtlamasına gitmesinin ardından sektör temsilcileri, kısıtlamnın konut üretimi ve kiralık piyasasını kötü etkileyeceği uyarısında bulundu.

BDDK, en az bir konutu bulunan vatandaşların kullanacağı konut kredisi değer oranını yüzde 75 daraltmıştı. Bu kişiler 5 milyon TL değerindeki bir evi satın almak isterlerse, evin değerinin yüzde 22,5’i kadar kredi kullanabilecekler. Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özcan, kısıtlamanın konut yatırımını azaltabileceğine ve satış döngü hızını yavaşlatabileceğine dikkati çekti ve konut üretim hızının düşebileceğini söyledi. Özcan, “Kredi kısıtlaması nedeniyle yatırımcıların ikinci konutunu alamayacak olması kiralık konut veya uygun fiyatlı ikinci el ev arzını olumsuz etkileyebilecektir” dedi. Sahil beldelerinde ikinci evini alarak şehirlerdeki konutunu kiraya vermek isteyenlerin de önünün kapanacağını dile getiren Özcan, bu durumun kiralık piyasasına negatif etki edebileceğini vurguladı.