Adana, İzmir, Elazığ, Giresun, Osmaniye Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanları BirGün’e konuştu. Ortak görüş, krizden en çok etkilenen grubun küçük esnaflar ve çalışanlar olduğu yönünde

Bakkallar perişan

ARDA ÖZARDA

Parası biten yurttaş veresiyeye sarıldı, ama toptancı nakit çalışıyor. Bakkallar ise bizi kredi kurtarmaz, borçla borç ödenmez diyor. 65 yaş üstü bakkallar ve okul kantini işletenler ise perişan durumda. Hükümetin açıkladığı kredilerin çözüm olmadığını belirten esnaflar, destek yerine köstek olunduğunu belirtiyorlar. Adana, İzmir, Elazığ, Giresun, Osmaniye Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanları BirGün’e konuştu.

Adana Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Nevzat Alphan: "Kırsal kesimimizde 65 yaş üstü esnaflarımız var, onlar dükkânlarını açamıyorlar. Kantin ve okul önündeki esnaflarımız büyük zararda. Zaten sokağa çıkma yasağı ile haftanın iki günü mecbur kapalıyız. Mallarda da büyük zamlar var. Toptancılar hala nakit para çalışıyor. Hükümetin açıkladığı kredi çözüm değil. O krediler de herkese çıkmıyor. Kefil isteniyor. Esnafa destek olmak yerine köstek oluyorlar."

İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı: “Piyasadaki toptancılar normalde yüzde 10 iskonto uygular. Bu dönemde firmalar iskontoyu kesince otomatik bir zam oluyor. Halk ise veresiye yazdırıyor, borçlarını öteliyor. Bu da esnafı iyice tüketiyor. Ayrıca bu kapatan esnaflarımızın yanında çalışanlar var bunlar da çok zor durumda. Hükümetten borç ertelemesi değil bazı borçların silinmesini istiyoruz."

Elazığ Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Cebrail Top: "Elâzığ olarak biz biraz daha şanslıyız. İlimizde çok vaka yok, sokağa çıkma yasağı verilmedi. Fakat örneğin kantinci arkadaşlarımız 5 aydır kapalı. Salgından sonra birçok esnaf dükkân kapayabilir. Esnaf mal satsa bile nakit olmadığı için yeni mal alamıyorlar. Veresiye defterlerimiz doldu taştı."

Giresun Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Osman Şen: “İktidar kredi paketleri açıklıyor. Bu model esnafı rahatlatmaz. Kredi yerine hibe yardımı yapılmalıdır. Ayrıca esnaf arkadaşlarımıza gerekli bilgilendirmelerde yapılmıyor. Giresun’da bir stok sıkıntısı yok. Esnaf sattığı ürünlerinin yerini doldurabiliyor.”

Osmaniye Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Osman Taşdelen: “Halk eve çekildi, öğrenciler memleketine gitti doğal olarak da satışlar azaldı. Şu an esnafımız toptancılara, dükkân sahiplerine ödeme yapmakta çok büyük zorluklar yaşıyor. Nakit para girişi kesinlikle yaşanmıyor. Vatandaşın durumu da kötü sürekli veresiye yazdırıyorlar. Aslında bu kısır bir döngü. Vatandaş yoksullaşınca esnaf da yoksullaşıyor.”