Halk Sağlığı Kurumu, Kocaeli’deki mavi bayraklı plajların ‘yüzülemez’ olarak belirtildiği deniz suyu analiz sonuçlarının yayımlanması üzerine, sitede yer alan raporu değiştirdi

Bakterili suda yüzebilirsiniz

UĞUR ENÇ

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı, sahillerde deniz suyu kalitesi ile ilgili ayrıntılı bir çalışma yaptı, plajların su kalitesi ve yüzülebilirlik oranlarını raporlaştırdı. Rapora göre mavi bayraklı Kandıra Cebeci ve Karamürsel Altınkemer Halk Plajları deniz suyu kalitesi kötü plajlar arasında yer aldı. Sonuçların ‘yuzme.saglik.gov.tr’de yayınlanmasının ardından yerel basında çıkan haberler üzerine devreye giren kurum yetkilileri sonuçları değiştirdi, yüzülemez denilen sahillere temiz raporu verildi.

KOCAELİ İKİ PLAJLA LİSTEDE
Uluslararası Mavi Bayrak Jürisi tarafından geçen ay açıklanan 2015 yılı Mavi Bayrak Ödülleri’nde Türkiye plaj sıralamasında 50 ülke arasında ikinci sırada yer alırken, Kocaeli de Kandıra Cebeci ve Karamürsel Altınkemer Halk Plajları ile kendisine listede yer buldu. Her iki plajda da mavi bayrağın dalgalanacağı duyuruldu. Kocaeli kent muhalefeti, kitle örgütleri ve çevreciler iki plaja mavi bayrak verilmesine karşı çıkarken, bayrakların su kalitesi ile değil siyasi baskı ile alındığını dile getirdi. Ancak itirazlar dikkate alınmadı.

HALK SAĞLIĞI RAPORU
Kocaelilerin itirazı haftalar sonra Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı tarafından yayımlanan raporla doğrulandı. Raporda, Kocaeli’de yer alan plajların önemli bir bölümünde deniz suyu kalitesinin kötü olduğu ve çeşitli bakterilerin yer aldığı belirtildi. Belirtilen bölgelerde denize girmenin çok büyük risk taşımadığı, ancak suda bulunan mikropların hastalık üretebilecek nitelikte olduğu ifade edildi.

SONUÇLAR DEĞİŞTİRİLDİ
Raporun yerel basında çıkmasının ardından Halk Sağlığı Kurumu, sonuçların yayımlandığı ‘yuzme.saglik.gov.tr’’deki bilgileri bir anda değiştirdi. Mavi bayraklı plajlarla ilgili “yüzülemez” ibarelerinin kaldırıldığı siteye, Kocaeli’de sanayi tesisleri yanında bulunan 2 plaj hariç tüm plajlarda suyun “A kalite” olduğunu belirten rapor sonuçları konuldu.