'Bakur' sansürünü 'aklamak' Yeni Şafak'a düştü, hedef gösterme de cabası!

Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ve belgeselci Çayan Demirel'in gerillaların yaşamını anlattıkları 'Bakur' adlı belgeseline uygulanan sansürü ‘aklamak’ AKP’ye yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak’a düştü. Belgeselde imzası olanları hedef gösteren Yeni Şafak, belgeselin Tunceli Ovacık'ta 2,5 yıl önce Savcı Murat Uzun'u öldüren kişileri kahraman gibi gösterdiğini öne sürdü.

Yeni Şafak, “Terör destekçilerinin maskesi bir kez daha düştü. İstanbul Çağlayan'daki Adalet Sarayı'nda Savcı Mehmet Selim Kiraz'ı şehit eden DHKP-C'li teröristlere medya, 2012'de Tunceli Ovacık'ta Savcı Murat Uzun'u şehit eden PKK'lılara ise sinemacılar sahip çıktı. Sinemacılar 2012’de Tunceli Ovacık Savcısı Murat Uzun’un katledilmesi emrini veren PKK’lı teröristi bir belgeselle kahraman ilan etti” diye yazdı.

Bakur’un ‘tescil’ bahanesiyle festivelden çıkarılmasının ardından sinemacıların imzaladığı ortak bildiriye de dil uzatan Yeni Şafak, sanatçıların belgeseli bile izlemeden imza koyduğunu öne sürdü.

BELGESELİN DESTEKÇİLERİ DE HEDEFTE: 'SALDIRIYI DA SAVUNMUŞLARDI'
Yeni Şafak, Ertuğrul Mavioğlu ve Çayan Demirel’in yanı sıra, Bakur’un uğradığı sansür nedeniyle desteğini gösteren Nuri Bilge Ceylan, Banu Güven, MirGün Cabas gibi isimleri de hedef gösterdi. Gazete, bu isimleri Çağlayan’daki rehine krizine de destek vermekle suçlayarak, şu ifadeleri kullandı; “Bakur filmine veren isimler oldukça tanıdık. Nuri Bilge Ceylan, Onur Ünlü gibi isimlerin yanı sıra Agos, Özgür Gündem ve Radikal gazetesi de filme destek veren yayınlarıyla dikkat çekti. Çağlayan Adliyesi'nde Savcı Kiraz'ın şehit edildiği terör eyleminde teröristlere toz kondurmayarak bunun yerine hükümeti suçlayan gazeteciler Mirgün Cabas, Banu Güven ve akademisyen Koray Çalışkan ile Elif Ilgaz, Nebil Özgentürk gibi isimler de sosyal medyada PKK tanıtım filmine destek çıktı.”

YENİ ŞAFAK SİNEMA SEKTÖRÜNÜ DE BİLİRMİŞ!
Hızını alamayan Yeni Şafak Sinema Yazarları Derneği'ni de (SİYAD) ‘ikiyüzlü’ olarak niteledi. Haberde, “Sözde sansür propagandasıyla terörist tanıtımını savunan Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) kapalı kapılar ardındaki özgürlük anlayışı ise sinema sektöründe bilinen bir gerçek. Dünya görüşü olarak aynı çizgide olmadıkları sinema yazarlarını üyeliğe kabul etmeyen SİYAD'ın baskı uyguladığı pek çok sinemacı var. Son olarak Antalya Altın Portakal Film Festivali'ndeki Gezi'yi anlatan bir filmle ilgili tartışmalar sırasında sağduyulu bir tavır takınan Alin Taşçiyan, kısa süre sonra dernek başkanlığından ayrılmak zorunda kalmıştı” denildi.

Sansür İstanbul Film Festivali'ni 'sıfırladı': Çekilen çekilene, kapanış töreni de iptal!

Sansüre tepki sürüyor: Radikal, İstanbul Film Festivali'nde Halk Ödülü'nü vermeyecek

Sinemacılar 'Bakur'a uygulanan sansüre tepkili: 23 film festivalden çekildi

Ankara Film Festivali'nde Bakur sansürüne tepki: Belgesel ve kısa film yarışmaları iptal