Balık çiftliklerinin ÇED toplantısına halk engeli

Umut Can FIRTINA

Sinop’un Ayancık ilçesine bağlı Çaylıoğlu köyüne yapılmak istenen balık çiftliklerine karşı yurttaşların mücadelesi sürüyor.

Ayancık Halk Eğitim Merkezi’nde yapılan toplantıda Denizana şirketine ait bin tonluk; Nordzee ile Dixa şirketlerine ait 4 biner tonluk balık üretim kapasiteli çiftliklerin kurulması için Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı yapıldı.

Kendilerinden gizli toplantı yapıldığının haberini alan bölge halkı, salona giderek raporun onaylanmasına engel oldu. Ayancık Çevre Derneği Başkanı Mukaddem Sarısoy, toplantının yapılacağını balıkçılardan tesadüfen öğrendiklerini belirterek “Kısa da olsa bir sunum yapıp oldu bittiye getirmek istediler.

Bu toplantılar devam edecek. Ancak en önemlisi halk yetkililere bu çiftlikleri istemediklerini gösterdi” dedi. ÇED raporunun hâlâ alınabileceğinin altını çizen Sarısoy şunları ifade etti: “ÇED’i alabilirlerse süreç kolay olmayacak ancak her şey bitmiş değil. Mahkemeye itiraz edeceğiz. Mahkeme sürecinde bu çiftlikleri işletmeye başlayabiliyorlar. Ancak Çaylıoğlu köyü halkı, balık tuttukları, denize girdikleri yerden vazgeçmeyecek. Halk, ‘Balık çiftliği çalışanlarını bölgeye sokmayacağız, ne pahasına olursa olsun bu çiftlikleri istemiyoruz’ diyor.”