İngiltere’nin karasularında bulunan Fransız teknelere ruhsat verilmemesiyle başlayan balıkçılık krizi güç kavgasına dönüştü. Fransa bir İngiliz teknesine el koyarken İngiltere Fransız Büyükelçi’yi bakanlığa çağırdı.

‘Balıkçı krizi’nde yüksek tansiyon

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Brexit sonrasında İngiltere’yle Fransa arasında çözülemeyen balıkçılık krizi karşılıklı tehditler, güç gösterileri ve misillemelerle çıkmaza doğru ilerliyor. Avrupa Birliği (AB) ile balıkçılık kotalarının belirlenmesi konusunda anlaşan İngiltere’nin Manş Adaları bölgesindeki Fransız teknelerine aylardır ruhsat vermemesi üzerine Fransa’dan karşı hamle geldi. Fransa kara sularındaki Seine Körfezi’nde avlanan bir İngiliz teknesi lisanssız olduğu gerekçesiyle önceki gün alıkonuldu, bir tekneye de para cezası verildi.

FRANSIZ BÜYÜKELÇİ BAKANLIĞA ÇAĞRILDI

Fransa’nın AB İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Clement Beaune olayın ardından yaptığı açıklamada, ülkesinin karasularındaki teknelere ruhsat kontrolünün başlatıldığını belirterek, "Şimdi güç dilini konuşmalıyız çünkü korkarım ki İngiliz hükümeti sadece bundan anlıyor" açıklaması yaptı. İngiltere hükümeti ise bu gelişmeler üzerine "yakın br müttefikten beklenmeyen adım" açıklaması yaparak Fransa’nın Londra Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Avrupa’dan Sorumlu Devlet Bakanı Wendy Morton’a Fransız Büyükelçi Catherine Colonna’nın görüşmelere çağrılması için talimat verdiğini açıkladı. Twitter hesabından açıklama yapan Truss, görüşmenin "İngiltere ve Manş Adaları’na yönelik hayal kırıklığı yaratan ve orantısız tehditlerin açıklanması için" yapılacağını ifade etti.

‘AB TEKNEYE RUHSAT VERDİ’ SAVUNMASI

İngiltere Çevre Bakanı George Eustice ise Fransa’nın el koyduğu tekneye Avrupa Birliği’nin ruhsat verdiğini savundu. Teknenin sahibi Macduff Shellfish şirketi de Fransız sularında yasal olarak avlandıklarını duyurdu. Şirketin yetkililerinden Andrew Brown, İngiltere hükümetini "İngiltere balıkçı filosunun haklarını savunmaya" çağırdı. Fransa Denizcilik Bakanı Annick Girardin ise Twitter’dan yaptığı açıklamada, teknenin Seine Körfezi’nde uygun ruhsatlar olmaksızın avlandığına dair tespitlerinin olduğunu söyledi.

KARŞILIKLI DONANMA GEMİLERİ YOLLANMIŞTI

Fransa hükümeti Fransız teknelerin İngiltere ve Manş Adaları çevresindeki sularda balıkçılık yapması için gereken ruhsatların daha fazla verilmemesi halinde 2 Kasım’dan itibaren misilleme adımlar atılacağını açıklamıştı. Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal önceki gün yaptığı açıklamada, İngiliz teknelerin bazı limanlarda alıkonulacağını belirtmiş, bu teknelerin Fransa limanlarında karaya çıkmasının engellenmesi ve İngiliz malları üzerinde daha fazla kontrol uygulanması gibi önlemlerin uygulanacağını dile getirmişti.

İngiltere ise Fransız teknelerin İngiliz sularında balıkçılık hakkına sahip olması için daha önce bölgede balıkçılık geçmişi olduğunu ispat etmesini istemiş, misilleme yapılırsa da uygun ve ölçülü bir yanıt verileceğini duyurmuştu. İngiltere’ye bağlı Jersey Adası yönetimi de kendi kara sularında avlanmaya devam etmek isteyen Fransız balıkçı teknelerinden geçmişteki faaliyetlerine dair kanıt sunmalarını istemişti. Fransa ise bunun üzerine Jersey’in elektriğini kesme tehdidinde bulunmuş, Fransız balıkçılar da adadaki limanı ablukaya almıştı.

İngiltere hükümeti, Jersey Adası’na önlem olarak iki donanma gemisi göndermiş, Fransa da bunun ardından misilleme olarak bölgeye iki donanma gemisi gönderme kararı almıştı. Fransa, Jersey, Birleşik Krallık ve Avrupa Komisyonu’ndan yetkililerle çarşamba günü yapılan toplantıda 162 Fransız teknesine Jersey sularında balıkçılık ruhsatı verilmesi kararı alınmış, donanma gemileri karşılıklı geri çağrılmış ve balıkçıların eylemi de sona ermişti.