Halk ekonomik krizle boğuşurken AKP’li Balıkesir Büyükşehir Belediyesi suya zam yaptı. Konut ve işyerlerinde kullanılan suyun birim fiyatı yüzde 60 oranında artırılırken, kırsal mahallelere ise yüzde 40 zam yapıldı.

Balıkesir Belediyesi zamma susamış
Fotoğraf: BirGün

Berkay SAĞOL

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP’li belediyelere su faturalarında indirim yapmaları konusunda talimat vermesinin üzerinden üç ay geçti. Buna rağmen Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) genel kurulunda suya zam yapmayı tercih etti.

Konut ve işyerlerinde kullanılan suyun birim fiyatına yüzde 60 yapılırken bu oran kırsal mahalleler için yüzde 40 olarak belirlendi. Zam önerisini CHP’li ve İyi Parti’li üyeler reddederken, zam oy çokluğuyla kabul edildi. Zammın bu aydan itibaren yansıtılacağı belirtildi. AKP’li belediye tarafından yapılan fahiş zamma yurttaşlar tepki gösterdi.

SOL Parti Balıkesir İl Başkanı Ramazan Çeliker yapılan zammın geri alınması gerektiğini belirterek, “Balıkesir Büyükşehir Belediyesi AKP-MHP oyları ile suya zam yaptı. Borç batağında olduğu bilinen ve AKP’li belediye başkanı tarafından yönetilen belediyenin yaptığı zam Balıkesir halkı tarafından tepkiyle karşılandı. Özellikle 2019-2020 yıllarında belediye bütçesinden temsili ağırlamaya 51 milyon TL harcanması ile hatırlanan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bunun faturasını halktan çıkarmaya çalışıyor. Yapılan bu yüksek oranlı zam derhal geri alınmalı” dedi.

50 TL’LİK FATURA 150 TL OLDU

Su zamları ile vatandaşlara zulüm yapıldığını belirten CHP Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı da, “Biz yüzde 60’ı eleştirirken, aslında fiili uygulamada zam 1 yılda yüzde 157 olarak gerçekleşti. Bunu zaten Balıkesir’de yaşayan bütün vatandaşlarımız net bir şekilde faturalarında görüyor. Fatura bazında baktığımızda, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve BASKİ Yönetim Kurulu Başkanına daha net anlatabilmek için, vatandaşlara yaptıkları zulmü net bir şekilde gösterebilmek için örnek bir fatura çalışması yaptık. Yerel yönetimlerden sorumlu başkan yardımcısı ve ekibinin hazırladığı fatura örneğine baktığımızda, geçen sene mayıs ayında 59 TL olan fatura bu yıl mayıs ayında 95TL’ye, son yapılan zamla da 152 TL’ye çıktı. Bir yıl içerisinde 50 TL’lik fatura, 150 TL oldu. Yaklaşık 3 katına yakın bir artışla vatandaşın kesesine, bütçesine, sırtına yük olarak yansımış oldu” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın ise, AKP’nin yanlış yönetimi ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin ve BASKİ’nin milyarlarca lira borcunun Balıkesirlilere ödettirilmek istendiğini ifade etti. Akın, “Belediyenin ve BASKİ’nin borçları suya zam olarak vatandaşın faturalarına yansıtıldı. İyi polis kötü polisi oynayan bir iktidar var. Erdoğan ‘indirim’ diyor AKP’li belediyeler bindirim yapıyor. Son örnek Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin suya yaptığı zamdır. ‘AK Parti iktidarı yaparsa zam yapar’ diye boşuna demiyoruz” dedi.