Yaklaşık 16 ay önce İstanbul Hamidiye Tıp Fakültesi ile yapılan anlaşma sonrasında eğitim ve araştırma hastanesi olan Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi’nde öğretim görevlisi de yok uzmanlık öğrencisi de.

Balıkesir’de ucube bir şehir hastanesi

Berkay SAĞOL

Balıkesir’de 2017’de hizmete başlayan Atatürk Şehir Hastanesi için, Eylül 2020’de İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Tıp Fakültesi ile kurumlar arası anlaşma yapıldı. Hastanenin adı Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak değiştirildi.

Ancak geçen yaklaşık yaklaşık 16 aylık süreye rağmen, başhekim dışında akademik kadroya bir atama yapılmadığı, tıp eğitiminin başlamadığı ve uzmanlık öğrencisinin alınmadığı ortaya çıktı. Doçent ve profesör gibi uzman doktorların da ataması yapılmadığı öğrenilirken, 300’e yakın kadrosu bulunan hastanede, sadece uzman ve pratisyen hekimlerin kadrolarının ataması yapıldı.


Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan, “Atatürk Şehir Hastanesi, Eylül 2020’de araştırma ve eğitim hastanesi olarak dönüştürüldü. Ama başhekimin dışında bir tane bile akademik kadro yok. Öğretim üyesi, profesör, doçent, uzmanlık öğrencisi yok. Ucube bir şehir hastanesi adeta tabela hastanesi. Bütün uygulamalar eğitim araştırma ama tabela hâlâ şehir hastanesi. Ne şehir hastanesi ne de eğitim araştırma hastanesi Akıbeti belli değil. Sadece isim olarak resmiyette eğitim hastanesi. Bir yılı aşkın süredir akademik personel atanmaması ve uzmanlık öğrencisi alınarak eğitimin başlamaması büyük kayıptır ve nedenini çok merak ediyoruz” dedi.

Dr. Uçan, Balıkesir’deki şehir hastanesinin Türkiye’de ilk defa kamu kaynakları ile yapılan bir hastane olduğunu belirterek şunları ekledi: “Şehir hastanelerindeki temel kural, kamu ve özel ortaklığı, KDV, damga vergisi ve bütün harçlardan muafiyeti, kredi garantisi, arsa tahsisi ile özel sektör tarafından yapılan hastanedir. Yapan kişi ve gruba Sağlık Bakanlığı’nca kira ödenir ve yüzde 70 hastane doluluk garanti edilir. Oysa Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi, Sağlık Bakanlığı kaynakları ile yapılmıştır. Balıkesir’deki uygulama başka illerde örneği olmayan ucube bir uygulamadır.”

‘EK BİNA İÇİN 4 YILDIR ÇİVİ BİLE ÇAKILMADI’

Şehir hastanesinin açılmasının ardından yapılan düzenlemelerle yeni sorunlar ortaya çıktığını dile getiren Dr. Uçan, “Devlet hastanesinin yatak kapasitesi 2017’de Şehir Hastanesinin hizmete girmesiyle birlikte 650’den 260’a indirilmiş ve hastanenin personel dağılımı bu yatak sayısına göre düzenlenmiştir. İl genelinde toplam hasta yatak sayısının azalması sonrasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle, Balıkesir Devlet Hastanesi’nin yatak sayısı bu defa 400’e yükseltilmiş fakat personel dağılımı buna göre düzenlenmemiştir. Yani 400 yataklı hastanede, 260 yataklı hastane personeli ile hizmet verilmeye çalışılıyor. Personel yetersizliği nedeniyle hem vatandaşlarımız hem de hekim ve sağlık çalışanları büyük sıkıntılar yaşıyor. 2017’de yatırım programına alınan ek bina için şu ana kadar tek çivi dahi çakılmadı” diye konuştu.