Arnavutluk’a satılan SİHA’lar Yunanistan’ın, Kosova’ya satılması planlananlar ise Sırbistan’ın tepkisini çekti. Emekli diplomat Solakoğlu, günü kurtarmak için yapılan bu tür satışların Türkiye'nin ileride karşısına çıkacağını söyledi.

Balkanlar’da bu kez SİHA gerilimi
Fotoğraf: AA

Umut SERDAROĞLU

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın ailesine ait Baykar’ın sorunlu bölgelere yaptığı İHA/SİHA satışları yeni krizlere yol açıyor. Ukrayna, Azerbaycan ve Libya’nın ardından son olarak gerilimin eksik olmadığı Balkan ülkelerine yapılan satışlar Yunanistan ve Sırbistan’ın tepkisini çekti.

Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka’nın Bayraktar SİHA alımı konusunda çalışma yaptıklarını açıklamasının ardından Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandır Vucic, Türkiye'nin Kosova'ya İHA satması halinde iki ülke ilişkilerinde bazı sorunlar oluşacağını söyledi.

Erdoğan ile yakın bir ilişkiye sahip olan Vucic yaptığı açıklamada, “Türkiye, Bayraktar TB2'yi Kosova'ya ihraç ederse ilişkilerimiz açısından sonuçları olacaktır. Bu durum şüphesiz iki ülke arasındaki ilişkileri etkileyecektir. Uluslararası hukuka göre Türkiye'nin Kosova gibi orduya sahip olma hakkı olmayan bir ülkeyi silahlandırma hakkı yok. Fakat gördüğünüz gibi, uluslararası hukuk kimin umurunda” ifadelerini kullandı.

ATİNA DA UYARDI

Sırbistan’a benzer bir tepki de Yunanistan’dan geldi. Türkiye ile uzun süredir gerginlik yaşayan Atina yönetiminden Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın Türkiye’den SİHA alınmasına yönelik açıklamalarına sert eleştiriler geldi. Dışişleri Bakanı Nikos Dandias, yaptığı açıklamada “Arnavutluk temel bir karar aldı. Bu karar Avrupa Birliği'ne üye olma kararı. Fakat bunun bazı parametreleri var. Bu parametreler konusunda Arnavutluk karar vermeli ve buna uygun davranmalı. Yunanistan'ın Türkiye'nin aşırı milliyetçiliğiyle bir sorunu var. Sonuç olarak bu parametreler Avrupa idealine hizmet etmeli” ifadelerini kullandı.

BİZ SADECE SATICIYIZ!

Bayraktar İHA/SİHA’larının Ukrayna’ya satışı da Rusya ile gerilime neden olmuştu. Kremlin’in sert tepkisi üzerine ekim ayında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'nın kullandığı SİHA'ların Türkiye’de üretilmiş olabileceğini ancak kullanımının Ukrayna’ya ait olduğunu, bu nedenle Türkiye’nin suçlanamayacağını söylemek zorunda kalmıştı. Roma'da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüştükten sonra Çavuşoğlu, “Ukrayna bizim adımızı kullanmayı bırakmalı. Bir devlet bizden bunu satın alıyorsa, o daha fazla Türk ürünü değildir. Belki Türkiye’de üretilmiş olabilir ama Ukrayna’ya ait. Türkiye bununla suçlanamaz” ifadelerini kullanmıştı.

ALEYHİNE KULLANILABİLİR

Emekli diplomat Engin Solakoğlu, krizlere neden olan SİHA satışları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin SİHA satışlarındaki artışın seçim odaklı olduğunu kaydeden Solakoğlu, anlaşmanın kiminle yapılmadığına bakılmaksızın yapılan satışlar nedeniyle ileride bu silahların Türkiye aleyhine kullanılabileceğini kaydetti.

Solakoğlu, “SİHA’lar tabi ki ilerde Türkiye aleyhine kullanılabilir. Libya’da zaten benzeri yaşandı. Türkiye’nin sattığı SİHA’lar yine bölgedeki Türkiye’ye ait zırhlı araçlara saldırdı. Bu nedenle zırhlı araçlar geri çekilmek zorunda kaldı. Bu silahları satarken, kendinize yönelik kullanılma ihtimaline karşın nötralize edecek cihazların da yapılması şart” diye konuştu.

Engin Solakoğlu, Emekli DiplomatEngin Solakoğlu, Emekli Diplomat

AKP GÜNÜ KURTARIYOR

AKP’nin seçimi kazanabilmek için bu tür silahları herkese satabileceğinin altını çizen Engin Solakoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Erdoğan şu anda pazara çıkmış bir satıcı gibi elinde ne varsa satıyor. Yeni dönemde seçimi kazanmak için her şeyi yapıyorlar. Bu silahları uzun zamandır gerginliği devam ettirdiği Yunanistan’a bile satabilirler. Bu yüzden geleceğe dönük bir hesap yaptıklarını da sanmıyorum. AKP genel olarak gerçekleştirdiği ilkesizliği, attığı bu adımlarla devam ettiriyor.”