HDP’li İdris Baluken’in yargılandığı davada son duruşma görüldü. Baluken “Sorun bizim yaşadığımız sıkıntılar değil, barış ve demokrasinin tesis edilmesi sorunudur” dedi. Mahkeme Baluken’e 16 yıl hapis cezası verdi

Baluken’e 16 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken hakkında açılan davanın karar duruşması görüldü. Davanın esası hakkında söz alan Baluken, “İlk duruşmadan itibaren ifade ettiğim hususların, özellikle 2017 yılında ülkenin en önemli gündem başlığı şeklinde karşımıza çıkması hususlarına maruz kalmış birisi olarak, büyük bir üzüntü ile takip ettim. Siyasi iktidarın, yargı organlarının, mahkemelerin sorumluluk alarak elini taşın altına koymak yerine, süreci kotarmaya çalışan tutumlarını da yine üzülerek ifade etmek istiyorum.

Sorun bizim kişisel olarak yaşadığımız sıkıntılar değil, halkımızın fazlasıyla hak ettiği barış ve demokrasinin tesis edilmesi sorunudur. Umarız ki bu yaşanan süreçte halkımızın hak ettiği barış ve demokrasiye katkı sağlar. Ben bugüne kadar büyük bir ciddiyetle bu sürece yaklaştım. İfadelerimin samimiyetine vurgu yaptım. Belirttiğim birçok hususun duruşma dosyasına beni doğrulayacak şekilde eklendiği kanaatindeyim” diye kaydetti.

İddianamede suçlamalar hakkında 2011 yılında başladığı 2013 ile 2015 yılları arasında hiçbir suçlama bulunmadığına dikkat çeken Baluken, şunları söyledi: “Bu 3 yıllık boşluğun ne anlama geldiğini ifade etmek gerekir. Bu 3 yıllık sürede ben çözüm süreci kapsamında en önemli müzakerelerde bizzat yer alıyordum. Bunun dışında mütalaada yine önemli suçlamalardan biri de yapmış olduğum konuşmalarda şiddete çağrı ya da teşvik şeklinde bir propaganda suçunun işlendiğine dair. Ben bütün hayatını insan yaşamına adamış olan bir hekim kimliğim var. Bu şekilde yaşama yaptığım katkıların yeterli olmadığını gördüğüm için siyaset yapmaya karar verdim ve siyasi yaşamım boyunca bütün amacım insanların ölmemesi, akan kanın durmasına katkı sağlamak olmuştur.”

Baluken’in savunmasının ardından avukatları Reyhan Yalçındağ Baydemir, Mesut Beştaş ve Muharrem Erbey davanın esası hakkında savunma yaptı. Savunmaların ardından son sözü sorulan Baluken, “Beraat ve tahliyemi talep ediyorum” dedi. Mahkeme karar vermek için duruşmaya 45 dakika ara verdikten sonra kararını açıkladı. Mahkeme, Baluken’e “örgüte üye olmak”, “örgüt propagandası yapmak”, “toplantı gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet etme” suçlamalarıyla 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi.

‘Mücadele edeceğiz’
Duruşmayı takip eden HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, partili milletvekilleri ve avukatlarla birlikte adliye önünde yaptığı açıklamada, verilen karara sert tepki gösterdi.

HDP Eş Genel Başkanı Kemalbay açıklamasında şunları kaydetti: “Bugün bir kez daha hukuk katliamı ile karşılaştık. Partili Milletvekilimiz İdris Baluken’in duruşması kararla sonuçlandı. Baluken’in bu cezaları hak etmek için ne yaptığını söylemek gerekirse, Halkların Demokratik Partisi’nin en kıymetli milletvekillerinden biri olarak 6 milyon seçmenin iradesini parlamentoda ve Türkiye coğrafyasının yer yerinde temsil etti. Sadece siyasi faaliyetlerini yapan bir siyasetçi; hukuksuz, dayanaksız, evrensel ilkelere dayanmayan suçlamalara maruz kalarak cezalandırılmasıyla AİHM ile hiçbir bağlantısı olmayan, bunları ihlal eden, hukuku, Anayasa’yı yok sayan kararlarlarla ihlal edilmiştir. Bu ceza, tam bir siyasi soykırım kararıdır. Hukukun katledilmesi kararıdır. Bu hukuki olmayan, Anayasa’yı ortadan kaldıran siyasi darbeye karşı mücadelemizi sonuna kadar sürdürmeye devam edeceğiz. Baluken’in yanındayız. Bu karar hukuki değil siyasidir. Bunun sonuçlarına da bu iktidar katlanacaktır.”

***

Tuncel’e de ceza verildi

Tutuklu DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in 20 Mart 2012’de Kocaeli Newroz kutlamasına katıldığı gerekçesiyle yargılandığı davada kararını açıklayan mahkeme Tuncel’e, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu gereğince 2 yıl 3 ay hapis cezası verdi.