Yaklaşık iki yıldır süren 365 sanıklı Balyoz Davası dün sonuçlandı. Davanın en rütbeli sanıkları; İbrahim Fırtına, Özden Örnek ve Çetin Doğan'a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Sanık yakınları isyan etti...

Bugüne kadar sanıklar hakkındaki suçlamalara dayanak olarak gösterilen deliller hakkında çıkan şaibelerle gündeme gelen ve 1,5 yıldan fazladır süren "Balyoz Planı" davasında dün karar açıklandı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanlarından emekli Orgeneral Çetin Doğan'ı 20 yıl hapis cezasına çarptırdı.


EN KALABALIK DURUŞMA
Binaya alınan sanık yakınlarının duruşma salona girmesi üzerine izdiham yaşandı. Sabah erken saatlerde Silivri'ye gelerek beklemeye başlayan yüzlerce sanık yakını saat 14.00 başlayacak olan duruşmayı beklerken binanın koridorunda, kafeterya da binanın dışında birbirleri ile sohbet etti.
Dosyada bulunan delillerin değerlendirilmeden, bazı tanıklar dinlenmeden Cumhuriyet Savcıları Savaş Kırbaş ve Hüseyin Kaplan’ın 920 sayfalık mütalaayı mahkemeye sunmasını protesto ederek duruşmaya katılmama kararı alan avukatlar duruşmaya yine katılmadı.


SANIKLARIN TÜMÜ BERAAT İSTEDİ

Hükümeti ortadan kaldırmaya eksik teşebbüs ettikleri gerekçesi ile 20 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan 250 tutuklu sanığın tamamı suçsuz olduklarını belirterek beraatlerini ve tahliyelerini istediler.
Mahkeme heyeti sanıkların son sözlerinin ardından iddianame sırasına göre sanıklara son sözlerini sordu. Verilen cevaplardan en sertiyse davanın bir numaralı sanığı 1. Ordu eski Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ınki oldu: “Bu haksız ve hukuksuz davayı inatla sürdürmekte cüret ve cesareti nereden alıyorsunuz’ diye sormuştum. Sizden aldığım yanıt ise ‘Türk ulusundan’ olmuştu. Bu yanıtın inandırıcılığını, davanın geldiği bu son aşamada bütünüyle yitirdiğini sanırım. Vereceğiniz karar hakkınızda hayırlı olsun.”


MÜEBBETLER 20 YILA İNDİRİLDİ

Özden Örnek, Çetin Doğan ve İbrahim Fırtına için ağırlaştırılmış müebbet kararı alındı. Ancak cezaları "darbe, teşebbüste kaldığı" için 20 yıla indi. 3 eski komutanın cezasının gerekçesi ise, "Türkiye Cumhuriyeti İcra vekili heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs" olarak açıklandı. Örnek, Doğan ve Fırtına'ya örgüt yöneticiliğinden de ceza verildi.


HANGİ SANIK NE CEZA ALDI?
MHP Milletvekili Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, emekli Korgeneral Nejat Bek, emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü, emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, emekli Albay Cemal Temizöz, Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, emekli Koramiral Kadir Sağdıç, Bilgin Balanlı ve Deniz Cora'ya ise 18 yıl hapis cezası verildi.
Dursun Çiçek, Ahmet Zeki Üçok, Ömer Faruk Ağayarman'a 16 yıl hapis cezası aldı.
34 sanık için de beraat kararı verildi. 250 sanığın tutukluluk halinin ise devamına karar verildi.

***

‘Bu kararı tanımıyoruz’

Kararın açıklanmasından sonra sanık yakınları gözyaşlarını tutamazken, Çetin Doğan'ın avukatı Celal Ülgen, kararı şöyle yorumladı:
“Bu kararı asla tanımıyoruz. Bu karar verilirken savunma hakları ihlal edildi. Savunmanın bütün talepleri reddedildi ve avukatların dijital verilerle ilgili istemleri reddedildi. Etkin savunma yapan avukatlar hakkında suç duyurusu yapıldı. Biz kararın bu şekilde verileceğini çok iyi biliyorduk. Ortada bağımsız bir mahkeme, bağımsız bir yargı yoktur. Tam tersi siyasi iktidarın arka bahçesi olan bir yargı var. Bugün Türk yargı tarihinde kara bir gün, kara bir leke olarak alınacaktır. Böyle bir kararla meslekle hayatım içinde karşılaştığım için çok üzgünüm."